lördag 12 maj 2018

John Scofield - Palladium 2018-05-11

John Scofield har sedan hösten 2016 då skivan Country for Old Men släpptes turnerat med musiken från skivan. Jag såg turnén först gången samma höst i Køpenhamn. Han har sedan dess förvisso hunnit med att släppa ännu en skiva Hudson tillsammans med Jack DeJohnette, Larry Grenadier och John Medeski. 

Han har också turnerat en del med grabbarna Mediski, Martin & Wood. Men huvudsakligen har det varit Country for Old Men. Han har dock hunnit byta några av musikerna sedan skivan och den första tidens turné. 

Det är fortfarande den briljante Bill Stewart på trummor. Men i övrigt har det skett ett byte, på orgel och piano, Gerald Clayton och på bas, Vincente Archer. 


Gerald Clayton, John Scofield, Vincent Archer, Bill Stewart. Foto Jan Jansson

Palladium är en utmärkt scen och det blev en mer intim konsert än förra gången jag såg honom på DR Koncerthus. Jag hade dessutom en perfekt plats för första raden.

John Scofield har haft en livslång kärlek till Countrymusik (framkommit i intervjuer) och det märks att han gillar vad han håller på med. Det är en rolig och spännande hybrid som han och bandet åstadkommer med Countryklassiker som färgas med jazzens idiom. Oftast är låtarna bara lätt igenkännbara. 


John Scofield. Foto Jan Jansson 
Här några av kvällens låtar.(jag uppfattade inte riktig alla i andra sett.) Mr Fool, The Gambler, Jolene, en oigenkännlig Scarborough Fair (som om jag förstod det rätt kommer på en ny platta så småningom)  Bartender's Blues, I'm so lonsome I could cry. 

I grunden är det en osannolik kombination då countryn och jazzen har varit allt annat än såta vänner. Men det funkar fantastiskt bra. Vad Scofield och bandet gör är att i utgångspunkt från bra melodier (som countryn ofta är) improviserar och leka sig fram med jazzens tonalitet. Sedan finns som alltid bluesen nära till hands i allt Scofield företar sig. 

Det blev två timmars (två och en halv med paus) upplyftande musik med bra avvägning mellan mera svängig och lugna partier. 

Som två av mina vänner uttryckte det: Nostalgi och nyfikenhet! 


   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar