söndag 13 maj 2018

Nej och åter nej - Nina Lykke

Nina Lykke (f 1965) är en norsk författare (ska inte förväxlas med den danskfödda Nina Lykke som är svensk professor i genusvetenskap.) som med sin tredje roman har fått stor uppmärksamhet. 

En riktigt bra och intressant roman som är både djupt allvarlig och samtidigt bjuder på många skratt. 
Ingrid och Jan är runt de femtio och har varit gifta i ett kvarts århundrade. De har två curlade vuxna söner som borde ha flyttat hemifrån för länge sedan. 

Ingrid är trött på både familj och på sitt lärarjobb. Maken Jan har nyligen blivit befordrad till departementschef och i samma veva har han inlett en relation med en femton år yngre kollega Hanne. Hanne som inte nöjer sig med att vara älskarinna ställer krav på Jan att han måste välja. 

Nej och åter nej är ett triangeldrama som skulle kunnat var väldigt klichéartat, men som i Nina Lykkes händer blir en vass satir över privilegierade medelklassmänniskors problem att handskas med med kärleken, driften och hitta meningen med livet.  


"Nu var Jan inte längre förbjuden. Jan hade blivit lovlig och de hade blivit ett par. De bodde ihop, det var meningen att de skulle ligga med varandra. Varje gång de låg med varandra applåderade stat och kommun, detta var en av de många syner Hanne fick på näthinnan när Jan rörde sig inne i henne, alla handläggare som stod och hejade på och klappade takten, trots att Jan bodde på sin gamla adress och hade alla sina saker där, och att allt han hade av personliga ägodelar på Tøyengata låg i en gammal sportväska."   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar