fredag 6 september 2019

Ålevangeliet - Patrik Svensson

Den mest oväntade försäljningssuccé man kan tänka sig. Att en bok om ålar har blivit den mest sålda fackboken på sistone och dessutom slagit rekord i budgivning för de utländska rättigheterna är säreget. 

Men när man läser den är det inte svårt och förstår varför. Den är helt enkelt lysande. 



Ålevangeliet av Patrik Svensson är en fascinerande bok om en av jordens mest gåtfulla varelser. Ålen, Anguilla anguilla är en fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen det som kallas ålfrågan. 

Ända sedan Aristoteles och framåt har vetenskapsmän försökt förstå sig på ålen. 

"Ingen människa har sett ålar fortplanta sig, ingen har sett en ål befrukta en annans ägg, ingen har heller lyckats få ålar att fortplanta sig fångenskap. Man tror sig veta att alla ålar kläcks i Sargassohavet eftersom det är där man hittat de allra minsta exemplaren av de pillövsliknande larverna, men ingen vet helt säkert varför ålen envisas med att fortplanta sig just där och bara där."

Vi möter Sigmund Freud som väldigt ung forskare i Trieste där han tillbringade en tid och dissekerade ålar i jakten på ålens testiklar för att på så sätt avgöra könsskillnaderna. Vi möter andra forskare så som den danska biologen Johannes Schmidt som ägnade 18 år att finna fortplantningsplatsen för ålen. Här finns zoologi, filosofi, kulturhistoria, litteraturhistoria, ja varje tänkbar aspekt av ålen. Men förutom att vara en lärd och intressant bok, så innehåller den också en varm skildring av ett far och son förhållande. I vartannat kapitel beskriver författaren hur han och fadern om somrarna fiskade ål och hur mycket denna ofta ordlösa samvaro har betytt för honom.

Det är en djupt tänkvärd bok som ger en massor med insikter och som kanske ytterst handlar om hitta och reflektera över sitt eget ursprung.    

                     

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera