fredag 30 maj 2014

Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp - Romain Puértolas

Det här måste vara årets mest inovativa titel? "Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp" är en berättelse som har roat mig under några lunchraster de senaste dagarna. Det är ingen speciellt lyckad roman, då den är allt för splittrad i sitt uppsåt. Det är en skröna som är både tokig och rolig samtidigt som det också finns en ambition att vara allvarlig.


Boken handlar om Pugalendhi, en Fakir från Indien som kommer till Paris. Väl där tar han en taxi direkt till Ikea för att köpa spiksängen Svavelspik i svensk furu. Sedan går allting tokigt till. En hisnande färd tar vid efter att vår hjälte fakiren lyckats stänga in sig i ett skåp. Färden går till England, Barcelona sedan till Rom vidare till  Libyen för att åter hamna i Paris. Många förväxlingar under resans gång. Kommer i bland att tänka på Bröderna marx.

För det här är en både roligt och dråpligt historia. Många fyndiga formuleringar som visar prov på en författare i varande. Och visst är det så att den kommer att vara lätt att rekommendera till kunder som gillar "Hundraåringen" och andra liknande böcker. Den har klar potential att bli en storsäljare. Kanske inte som i Frankrike där den har blivit hur stor som helst och kommer tydligen snart också som film.

Men hos mig skaver den något. Man märker nämligen att den förra gränspolisen Romain Puértolas har en hel del att berätta om sådant han måste ha varit med om i sitt arbete som gränspolis.
Det finns nämligen ett mera seriöst anslag, där han berättar om illegala invandrare, framför allt fattiga afrikaner som försöker ta sig till Europa. Här finns ett engagemang som är både äkta och seriöst, men som inte riktigt går ihop med berättelsen i övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar