måndag 26 maj 2014

Fred Åkerström, Ingenstans fri som en fågel - Peter Mosskin

Vi är många som skolats in i Bellmans värld genom Fred Åkerström. Det är slående vi läsningen av en biografi om Fred Åkerström, "Ingenstans Fri som en fågel", att han personifierade Bellman i det uppsving för 1700-tals diktaren som kom under 60 och 70 talet.

För några år sedan kom en mycket personligt bok om Fred, skrivet av hans dotter CajsaStina. Först nu kommer den första renodlade biografin om en av våra riktigt stora vissångare . Peter Mosskin som är en habil författare till många bra romaner, och en bok om de båda vissångarna Jacques Brel och Georges Brassen, har i biografin om Fred, koncentrerat sig på artisten och hans verk.

Mosskin har skrivit en något plottrig bok, som hade mått bra av ett mera aktivt redaktörskap. Ändå är det en klart läsvärt porträtt av en ganska bortglömd artist. Jag blev uppslukad och påmind om vilken fantastisk artist han var. Jag spelade om flera av hans fina skivproduktion under läsningen. Skivor där han tolkar Ruben Nilsson, Birger Sjöberg, Fritz Sjöström, Joe Hill, Stig Dagerman och flera andra. Hans egna kompositioner,   och framför allt hans Bellmantolkningar som äger en så stark intensitet och närvaro.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar