Nu har jag läste ytterligare en förbluffande och magnifik roman som först nu kommit på svenska. Det är en av den ungerska litteraturens mest älskade klassiker. Nämligen Resa i månljus av Antal Szerb som skrevs 1937.
Romanen är utgiven av ett litet nystartat Malmöförlag Nilsson förlag och ingår i deras klassikerserie Absint (gillar namnvalet). Den är översatt av Maria Ortman och har ett kort efterord av författaren Julia Orringer (hon som skrev den fina "Den osynliga bron")
På baksidesfliken kan vi läsa det här om författaren "Antal Szerb föddes i Budapest 1901 som son till en assimilerad judisk köpman. Hans korta liv präglades av kärleken till den europeiska kulturen och litteraturen. Utanför sitt hemland Ungern är han främst känd för sina romaner och noveller men han var även en produktiv litteraturvetare och forskare som blott 39 år gammal skrev ett klassiskt verk om världslitteraturen. På grund av sin judiska bakgrund avskedades han i början av fyrtiotalet från sin professur vid universitetet i Szeged, trots att han var döpt katolik. Antal Szerb dog i koncentrationsläger i januari 1945. Han begravdes i en massgrav."
Det här är en underbar roman som kort handlar om konflikten mellan ett utstakat småborgerligt liv och ett mera frihetligt romantiskt konstnärsliv.
Då författaren bodde och reste i Italien under flera år är det inte så konstigt att handlingen är förlagd i Italien. Här möter vi Mihály och hans hustru Erzi som är på smekmånad i Italien. Erzi har nyligen skilt sig från sin tidigare man Zoltan, en förmögen man som inget hellre vill än att återfå sin tidigare hustru, samtidigt som han hyser om inte respekt, så någon slags ömhet för Mihály. Men det är en bröllopsresa med komplikationer. Anslaget sätts redan i första meningen "På tåget var det ännu inga problem", men senare på kvällen lämnar den rastlöse Mihály sin hustru ensam på hotellrummet för att få något att dricka. Han irrar omkring i Venedigs trånga gränder och återvänder först på morgonen. De fortsätter sin resa till staden Ravenna. Väl där möter Mihály en gammal ungdomskamrat János. Detta möte leder till att Mihály måste rannsaka sig själv och reda ut vad som egentligen hände under några turbulenta ungdomsår. Vad hände med ungdomsvännerna som betydde så mycket för honom. Där var förutom János också sökaren Ervin och de båda säregna syskonen Tamás och Éva. Han börjar tvivla på äktenskapet stiger halvt medvetet på fel tåg och lämnar sin hustru ensam kvar. Det är början på en drömsk och kaotisk resa genom Italien.
Det är en otroligt fin roman med högt tempo. Mycket insiktsfull skildring av människans existens. Skriven på ett bedårande språk där det på varje sida finns fullt av meningar som skimrar och glittrar.
"Jag vill berätta om de här sakerna som hände för längesedan, för de är mycket viktiga. Viktiga saker har i allmänhet hänt för mycket längesedan."
"för till en början var han helt upptagen av Venedigs venedighet:"
"Du har haft tur. Jag tycker inte om människor som inte är som andra människor. Andra människor är motbjudande så det räcker. för att inte tala om dem som inte är som de. "
Resa i månljus är en roman där man efter första genomläsningen mer än gärna börjar läsa om den igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar