måndag 10 oktober 2016

Den tid då ljuset avtar - Eugen Ruge

Den tid då ljuset avtar är en stor läsupplevelse. En innehållsrik berättelse som ligger nära författaren Eugen Ruges egen familjehistoria. Eugen Ruge är född 1954 i Sosva, Sverdlovska oblast, Sovjetunionen. Hans far som var historiker från Östtyskland, hade blivit deporterad till Sibirien men då Eugen var två år flyttade familjen tillbaka till Östberlin.

Ruge studerade matematik vid Humboltuniversitetet. Författarkarriären inleddes 1986 som manusskribent till dokumentärfilmer. 1988 flyttade han till Västberlin. Han romandebuterade 2011 med Den tid då ljuset avtar som vann tyska bokhandlarpriset och Alfred Döblin- priset. Så det är inte en dag för tidigt att även svenska läsare får ta del av denna brett upplagda skildring av DDR som av den tyska pressen har kallats för "Den stora DDR-Buddenbrooksromanen"



Den tid då ljuset avtar är en episk familjeberättelse där vi får följa fyra generationer av familjen Umnitzer. Historien har en ganska komplicerad struktur då den inte berättas linjärt och det är många personer att hålla reda på. Vilket gör att jag i början av romanen bläddra tillbaka då och då och även måste kika titt som tätt i personregistret längs bak. Men ganska snart är jag inne i berättelsen och då går läsandet snabbt. För det är en magnifik och förtrollande berättelse som nu växer fram sakta och med säker hand. DDRs historia skildras skickligt genom de olika familjemedlemmarnas minnesbilder. Berättelsen sträcker sig tidmässigt från 1952 till 2001, men då inte kronologiskt utan genom punktvisa nedslag. Det finns ett årtal som är extra speciellt och som återkommer flera gånger, nämligen den 1 oktober 1989. Som alla vet är detta en månad innan muren föll, men det vet inte bokens persongalleri. Denna dag samlar patriarken Wilhelm Umnitzer familjen för att fira sin 90-årsdag och flera av familjemedlemmarna ger sin syn på denna dag.

Romanen är ett collage av familjehistorier, dialoger och monologer som ger läsaren en magnifik inblick i det historiska skeendet och hur samhällsförändringen påverkar de olika familjemedlemmarna. Det finns mycket humor och charm, sorg och bedrövelse i denna roman som antagligen är en av årets allra bästa.

             

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar