tisdag 10 juli 2018

Jeff Beck - DR Koncerthuset 2018-07-09

Var ledig denna vackra sommardag, den fjärde dagen på Copenhagen Jazzfestival, fast min första. Jag hade sedan länge köpt biljett till Jeff Beck på DR Koncerthus på kvällen.  Eftersom jag var ledig åkte jag över redan vid lunchtid för att bara promenera i Køpenhamn och kanske ta del av lite gratis jazz som spelas runt om på olika platser. Nu blev det inte så mycket bevänt med den saken utan istället blev det ett möte med en gammal skolkamrat. Så efter några öl och samtal om flydda tider tog jag metron till DR Byn vi 18.30 och var där strax innan 19.00. 

Jeff Beck som nyligen fyllde  74 år (det är svårt att tro) har allt sedan tidigt 60-tal tillhört en av de främsta gitarristerna, men är inte lika känd bland allmänheten som t.ex hans generationskamrater Eric Clapton och Jimmy Page. Han har nog mer varit gitarristernas gitarrist. Medlem av Yardbirds under en kort period och därefter 1967 bildade han Jeff Beck Group med Rod Stewart och Ron Wood. Han har spelat med de flesta och tillhör en av rockens största virtuoser. Han har också inkorporerat många element från jazzen i sitt spel , en stil som mycket bygger på improvisation. 


Jeff Beck, Rhonda Smith, Vinnie Colaiuta, Vanessa Freebairn-Smith. Foto Jesper Ekdahl
Det blev två timmar med rå och skoningslös fusionsmusik med många häftiga gitarriff, en formidabel Vinnie Colaiuta som spelade grymt exakt och följsamt, tunga basgångar och ett vackert lugnande cellospel. Jeff Beck. Foto Jesper Ekdahl
      
   

  • Jeff Beck (guitars), Vinnie Colaiuta (drums), Jimmy Hall (vocals), Rhonda Smith (bass), Vanessa Freebairn-Smith (cello).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar