söndag 9 september 2018

Katharinakoden - Jørn Lier Horst

Katharinakoden av den norska deckarförfattaren Jørn Lier Horst lanseras som första boken i en ny serie. Det handlar fortfarande om poliskommissarie William Wisting, men det nya är att han nu kommer att jobba med cold cases. Den kommer även ut på nytt förlag.  Jag har tidigare recenserat Jakthundarna (där framgår också det olyckliga i utgivandet av Jørn Lier Horst böcker som inte har kommit i ordningsföljd och att flera av de första fortfarande saknas)   



"Det är den tiden på året. För tjugofjärde året i rad tar William Wisting fram pappren från när Katharina Haugen försvann. Fallet löstes aldrig och varje år hälsar Wisting på hos Katharinas make, Martin Haugen. Med åren har en vänskap utvecklats mellan poliskonstapeln och den kvarlämnade äkta maken. Men i år står stugan mörk och tyst när William Wisting kommer på besök. På årsdagen efter hustruns försvinnande verkar även Martin Haugen vara spårlöst försvunnen."


Tillsammans med den yngre kontroversielle utredaren Adrian Stiller måste nu Wisting samarbeta för att lösa inte bara detta gamla fall utan även ett annat tidigare försvinnande som ser ut att ha kopplingar till Katharinafallet. 

Jørn Lier Horst som innan han sadlade om till författare på heltid var utredare vid polisen i Larvik skriver skickligt om just utredningsarbetet. Styrkan hos Horst är trovärdigheten där  Wisting är en väldigt normal polis med vanliga normala egenskaper vilket är ganska skönt. 

         
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar