fredag 7 september 2018

Madonna i päls - Sabahattin Ali

Madonna i Päls av Sabahattin Ali (1907-1948) är en underbar liten glömd litteraturhistorisk pärla som Albert Bonnier förlag har valt att ge ut. 
Boken gavs ut första gången 1943 och förde länge en undanskymd tillvaro. Under de senaste åren har romanen återupptäckts inte bara på hemmaplan där den stadigt ligger högt upp på topplisterna utan också på flera andra språk. 



Romanen börjar med att en ung man efter en tids arbetslöshet får ett nytt jobb av en gammal skolkamrat. På detta företag träffar den unge mannen vår romans huvudperson översättaren Raif. Denna till synes obetydliga man som beskrivs så här "en dussinmänniska av den typ som inte väcker något intresse, förutom kanske den ljumt nyfikna frågan: Vad tjänar den sortens varelse för syfte? Varför ger han helt enkelt inte upp? Med stöd av vilken sällsam logik eller filosofi fortsätter han att vandra runt här på jorden?" 

De blir så småningom vänner och han blir en återkommande gäst hos kollegan. Där i dennes hem ser han ständigt prov på hur Raifs familj och släkt behandlar Raif med förakt. Ändå finner han sig så sällsamt i sitt öde. När Raif blir sjuk ber han sin yngre kollega hämta en anteckningsbok som ligger dold i en skrivbordslåda på deras arbetsplats. Raif ber vännen bränna den, men det förmår han inte göra utan börja istället läsa. I anteckningsboken möter vi Raif när han som ung man skickas till Berlin på tjugotalet av sin far. Där är tanken att han ska lära sig tvåltillverkning, men som den drömmare han är ägnar han sig istället åt läsning och kvällspromenader. Under en sådan promenad hamnar han på en konstutställning där han blir totalt fascinerad av ett självporträtt som heter madonna i päls. Han återkommer flera kvällar för att titta på tavlan av Maria, som kvinnan heter. 
Strax efteråt lär han känna henne och en komplicerad kärlekshistoria och en djup vänskap inleds med den viljestarka och självständiga Maria. 

Det är en helt underbar liten berättelse som kommer med stor sannolikhet vara en av höstens mest minnesvärda.      


    
  

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar