lördag 6 februari 2021

Glöm allt men inte mig - Philomène Grandin

Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin är en ömsint dotters berättelse om sin pappa, den legendariske Izzy Young som avled 2019 (läs om det här).   



Alla Dylan fantaster känner väl till Izzy Young som den som gav Dylan hans första riktiga spelning. För alla som är intresserade av folkmusik var han också en känd gestalt som under många år, först i New York från 1957 och sedan 1973 i Stockholm, drev Folklore Center på Mariatorget. 

Det är en varm, humoristisk och sorgsen berättelse om en kärleksfull dotter - pappa relation.  Philomène berättar om en väldigt speciell relation med en bohemisk pappa som ofta saknade pengar. Philomènes skildring är inte kronologisk, utan vi får följa livet genom ögonblicksbilder, så som minnet ofta fungerar. Det kan vara bra att här vara tydlig med att detta inte är en biografi om Izzy Young.

Philoméne skildring koncentreras till några få enskilda år, då främst tidigt 80-tal och 2016, det år då Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur och där Izzy Young och Philomène var inbjudna. Det är intressant och roligt att få ta del av Nobelbanketten. 

Det här är först och främst en fin kärleksförklaring, som inte värjer för de många svårigheter som uppstår med en nära anhörig som sakta glider in i demensen.                                     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar