lördag 20 februari 2021

Bokrea /Tips/ Historia och personlig reflektion

Så stundar då den årliga bokrean, vilket nog inte var en självklarhet för branschen. Men alternativet med en helt inställd rea, var inte ekonomiskt försvarbart. Bokhandlarna skulle då ligga på enorma lager böcker, då reainköpen sker redan vid förra årets rea. 

På tal om förra årets rea, så avlöpte den som vanligt. Pandemin var då bara något diffust borta i Kina.  

Årets rea kommer att vålla alla bokhandlare huvudbry och en viss nervositet kan man nog skönja. All har att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer och det innebär att bara några få kunder åt gången kan vara inne i butiken. Så det vanliga kaoset, livligheten och "festen" blir det nog inte. Många har tagit beslutet att återinföra förhandsbeställningar inför rean (något som det flesta bokhandlare slutade med för ett antal år sedan)

Detta är ett helt riktigt beslut som gör att möjligheten att få sålt årets reaböcker ökar. 

Själv har jag varit medverkat och slitit med 32 stycken reor sedan jag började i bokhandeln 1988. Min allra första rea var 1989, som jag sattes att sköta i stor sett själv. På den tiden hade de flesta en gemensam bokreakatalog och jag kommer så väl ihåg hur jag märkte reaböckerna med prislappar där inte bara pris stod, utan också en sifferserie som var tryckt i katalogen och som skulle stå på prislapparna. 

Innan jag fortsätter med mina egna minnen, tänkte jag ägna något lite om bokreans historia.  


Historia

Bokrean är en väletablerad tilldragelse som har erbjudit bokälskare billiga böcker i snart ett sekel. Dess historia går tillbaka till slutet på 1920-talet, då förlagen och bokhandlarna sålde sina restlager till realisation. 

Några gemensamma regler fanns ännu inte, utan det enda var att böckerna skulle vara äldre än fem år. På trettiotalet bestämde de svenska förlagen ett gemensamt startdatum kring den 15/2, ett datum som sedan har varierat under decennierna som gått. År 1940 släpptes den första reakatalogen, men då med bara några få förlag. Bokreans egentliga start, så som vi känner den idag kan säga börja 1945, då 14 förlag och 900 boktitlar presenterades i en gemensam katalog. 

Fast ganska snart upphörde Bonnier med sin medverkan och gjorde istället en egen katalog och fram till 1973 utkom det två reakataloger (vilket återkommer igen senare) 

Man brukar säga att 1950- och 60-talen var bokreans glansperiod. Rean hade stor medial uppmärksamhet och böckerna var utan undantag originalupplagor som såldes mycket billigt. 

Det fanns ett stort intresse från allmänheten för bokrean, men det började svikta på 70-talet, när det istället för fyndgruva blev böcker som trycktes i speciella reautgåvor och många böcker återkom rea efter rea. 

I branschen var man lite orolig för att rean skulle tappa trovärdighet och något måste göras. 

I slutet av 80-talet sänkte förlagen nettopriserna rejält och man rensade ut kartonnage och de speciella reaupplagorna ur katalogen. Detta var lyckosamt grepp och rean fick tillbaka något av sitt gamla rykte. 

På 1990-talet började de olika bokkedjorna med sina egna reakataloger och den gemensamma katalogens upplagor blev allt färre och färre och tillsluta var det bara en angelägenhet för de få fristående bokhandlarna.  

Under mina många år i branschen har det alltid hetat att bokrean var bättre för, både bland kunder och anställda, frågan är då när förr var. 

Själv tycker jag nog att inte så mycket hände eller var annorlunda än fram till för några år sedan då nätbokhandlarna blev en stor aktör även vid bokrean. Detta är nog den avgörande punkten för hur man ska betrakta bokrean som den "fest" det då en gång var. 

 

Så tillbaka till några egna minnen. Jag kommer ihåg i början på 90-talet, då jag jobbade i en bokhandel i Lund. Det här året hade det smugit sig in ett felaktigt pris som uppdagades alltför sent. Jag och en kollega till skulle öppna på natten och reagerade på att det var ovanligt lång kö utanför butiken. Strax innan öppning uppdagade vi felet och förstod att det här reder vi inte ut utan vi tog beteckning och sedan fick kunderna slås om de få exemplar som fanns. 

Andra minne handlar främst om alla de riktigt goda åren under 90- och långt in på 2000-talet, då vi ibland hade långt mer än 1000 förhandsbeställningar och därmed hade ett litet helsicke med var vi skulle ställa alla påsar. 

Nu till årets rea som kommer att bli en prövning på många sätt. Hoppas det kan bli en bra rea ändå och tänkte avsluta med att tipsa om några av Akademibokhandelns titlar. 



Det finns många riktigt bra romaner, så som

Rachel Cusk med en volym där Kontur, Transit, Kudos ingår. 

Elana Ferrante - De vuxnas lögnaktiga liv

Emilie Pine - Allt jag inte kunde säga 

Lydia Sandgren - Samlade Verk

Karin Smirnoffs alla tre böcker

och så klart 

Klas Östergren. 

Louise Glück - Vild Iris

ett riktigt fynd är 

Simmaren av John Cheever     

och så klart för er som aldrig läst

Ensam i Berlin av Hans Fallada     

När det gäller deckarna vill jag rekommendera 

Blindtunnel av Tove Alsterdal

Bland historieböckerna finns det många godbitar, så som 

Dagordningen - Éric Vuillard    

sedan 

Englands Historia i två band av Dick Harrison. 

vidare 

Gunnar Bolins Hovjuvelerarens barn är mycket läsvärd   

liksom 

Sverigevänner av Arash Sanari

Kalle Linds, Hasse Alfredson biografi är given för den som inte har den. 

vidare vill jag tipsa om 

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Kapitalet och ideologin - Thomas Piketty

sedan har vi bland kokböcker och annat

Nebbiolo - så funkar det

Vackra vinturer i Europa 



  

                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar