torsdag 29 augusti 2013

The Bootleg series vol. 10 - Another self portrait 1969 - 1971


Nu är den här! Volym tio i den sanslöst intressanta utgivningen av Dylans bortvalda, kasserade och glömda låtskatt.

The Bootleg series vol.10

Detta projekt är ett av de mest häpnadsväckande och oemotståndliga som gjorts. Varje ny skiva i denna serie är en källa till ständig förvåning över hur mannen "tänkte". 
Denna gång berör det perioden 1969-1971.Den innehåller framför allt alternativa versioner och outgivna låtar från New Morning och Self Portrait. Men här finns också hela konserten från Isle of Wight, en konsert som redan när den gjordes var tal om att ges ut som skiva. Det var Dylans första live framträdande sedan motorcykel olyckan. Men som så många gånger förut så skringlades planerna på det och istället gavs  fyra spår ut på Self Portrait.

1970 gav Dylan ut sitt tionde studiealbum Self Portrait som antagligen är hans kanske mest kontroversiella album. Det är  i alla fall det mest utskällda. Mest berömt är Rolling Stones - recensenten Greil Marcus som inledde sin recension med "What is this shit".
 
Även jag har haft svårt för denna skiva. Fast med åren har jag blivit mer resonlig. Så förfärlig är ju inte skivan som den blev beskylld för. När man nu kan ta del av alla dessa fantastiska spår som valdes bort så ser man vilken bra skiva det egentligen kunde ha blivet med ett annat urval. Ta bara den underbara Pretty Saro där storheten ligger i Dylans röst. Så klar och ren som en ängel. Det är också det definitiva beskedet till alla dem som säger att Dylan inte kunde sjunga. Har finns även flera andra fina sånger som valdes bort och annorlunda versioner som är "bättre" än de som kom med på plattan.
 Samma är det med alla outgivna och ratade versioner från New Morning. Här ett exempel på en avskalad version av If not for you med bara piano och violin. 
Gå och köp! Vilket är nödvändigt om man ska ta del av allt. Det är nämligen bara ett litet urval som ligger på spotify.  


      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar