måndag 9 september 2013

Femtio Fantastiska ECM Skivor


Femtio fantastiska ECM skivor.

Under denna rubrik kommer jag att gå igenom några skivor från ECM stora skivkatalog.

Först kort om skivbolaget ECM (Edition of Contemporary Music) är ett skivbolag grundat i München år 1969 av Manfred Eicher. ECM är mest känt för Jazzmusik men har även gett ut en rad skivor inom andra genrer. ECM:s motto är "The Most Beautiful Sound Next to Silence".

De flesta av skivorna är inspelade med Jan Erik Kongshaug (från Talent Studios och senare Rainbow Studios) i Oslo som ljudtekniker.

Cloud Dance som var Collin Wallcott (1945-1984) debutplatta från 1975 är ett utmärkt exempel på ECM "soundet" som närmast kan beskrivas som en blandning av jazzfusion, västerländs konstmusik och traditionell folkmusik.

Den här skivan har sedan tidigt 80-tal då jag först hörde den varit en stor favorit. Som medmusiker på plattan har Collin Wallcott tagit hjälp Gateway som bestod av John Abercrombie på gitarr , Dave Holland på bas och Jack DeJohnette på trummor.

Collin Walcott spelade många olika musikinstrument så som klarinett, violin, gitarr, piano, percussion, marimba och kalimba. Men är mest känd för att spela tabla och sitar. Han var också medlem av Paul Winter Consort, Oregon och Codona.

Det är en magisk platta med många fina individuella prestationer och ett harmoniskt bländande samspel.      
Här ett exempel. http://www.youtube.com/watch?v=JC1s3FKajGk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar