fredag 20 september 2013

Bara Bra Böcker


Under denna rubrik hamnar allt möjligt, men företrädesvis böcker som lästes en gång för länge sedan.

Det är inte bara jag som tycker det här är en bra bok. Den tyske regissören Rainer Werner Fassbinder höll den som en av sina favoriter. Han höll på med ett filmmanus som aldrig blev klart.

 Bokens skrev redan 1935 men gavs inte ut förrän 1957. George Bataille föddes den 10 september 1897 i Billom och dog den 9 juli 1962 i Paris. Han började studera till katolsk präst, men förlorade tron 1922. Han begav sig då till paris där han levde ett utsvävande liv. Han studerade Karl Marx, Markis de Sade, Sigmund Freud och Friedrich Nietzche som alla kom att utöva stort inflytande på hans författarskap. Många av hans verk kännetecknas av erotik, självdestruktivitet och död.

I boken skildras hur huvudpersonen Troppman (Bataille) en försupen donjuan som driver omkring i Paris och Barcelona där han möter tre mycket olika kvinnor. Den perversa Dirty, den svaga Xénie och den revolutionära Lazare. En text så fylld med symbolik, erotik, dödslängtan, revolution och mysticism. Det ska sägas att det var väldigt länge sedan jag läste boken, men då var jag var djupt gripen och tagen av den.  


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar