söndag 29 september 2013

Han är tillbaka - Timur Vermes


Det svårt att skriva något klokt, balanserat och rättvisande om denna bok. Det är en otäck, vriden, obehaglig, men också rolig, ibland vansinnigt rolig bok.
 En vårdag 2011 vaknar Hitler på en ödetomt i centrala Berlin. Han har sovit i 66 år och är således inte 122 år som han borde vara utan 56 år som han var vid sin död i bunkern. Denna tokiga början är upptakten till en av Tysklands mest säljande böcker på senare tid. Den översatts till flera språk och har nu kommit på svenska.  
Han blir så klart igenkänd, men ingen kan ju tro att han är något annat än en skicklig imitatör. 
Ganska snart får en produktionsfirma som gör tv- program upp ögon för honom. Det tycker han är en fantastisk "komiker" med en alldeles egen stil trots att han bara är sig själv. Hans TV-show blir bara mer och mer populär speciellt efter att han blir ett Youtubefenomen.    

Det är politisk satir och komik med en bitsk samhällskritik.  Men eftersom det är ur Hitlers perspektiv vi ser på världen blir komiken vridet ett varv till. För hur ska man förhålla sig till någon som tillhör värdshistoriens värsta massmördare. Om man likt Hitler står frågande, och är kritiskt till en mängd samhällsföreteelser i Tyskland av i dag. Är man då som Hitler? 
Så klart inte! Men det är det som är intressant med denna bok. Förutom att den är både fruktansvärt rolig och allvarlig är den också mycket tänkvärd. 
Jag har gjort hundratals hundöron i boken och skulle vilja dela med mig av en mängd roliga citat. Men svårigheten med att välja vad gör att jag avstår. Och i stället uppmanar jag alla att läsa den.           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar