måndag 20 juli 2015

Nio Jazzliv

"Och fram ur scenmörkret kommer en björn med mössa på huvudet mitt emellan turkisk barett och kardinalskalott och går efter en omständlig rundtur fram till pianot, försiktigt på tå som om han gick över ett gammalt minfält eller en blomsteräng hos någon sassanidisk despot där varje avbruten blomma garantera trädgårdsmästarens långsamma död. När Thelonius Monk sätter sig vid pianot sätter sig hela salongen och ett kollektivt sorl av befrielse lyfter kort och koncist mot taket efter hans diagonala färd över scenen som har påmint en aning om en våghalsig fenicisk kustfarare ständigt beredd att hamna på ett grund, och när det mörka honungsfärgade skeppet med sin skäggige kapten har nått hamn, möts det vid kajen Victoria Hall av hänfört införstådda fans med en suck som av vingar som upphör att slå när skeppsstäven har stannat."

Texten ovan är en del av en längre text av den argentinska författaren Julio Cortázar (1914-1984, mest känd för romanen Hoppa Hage, en roman influerad av jazz och improvisation.) som ingår i samlingen Nio Jazzliv.
Nio Jazzliv. Atlantis 2009. 

Boken innehåller nitton korta texter om nio av jazzens stora personligheter. Det är ingen ny bok, den kom ut  redan 2009 på Atlantis förlag. Texterna är sammanställda och översatta av Bo Everling och Rolf Yrlid som tidigare har har gett ut antologin Svenska texter om jazz. Texterna är skrivna av förutom Julio Cortázar av kända jazzkritiker som Nat Hentoff, Francis Davis, Whitney Balliett och Mike Zwerin men även av skivproducenter och musiker.

Texterna handlar om Lester Young, Billie Holiday, Thelonious Monk, Art Blakey, Charlie Parker, Charles Mingus, Miles Davis, Chet Baker och Sonny Rollins.

En bok som jag varmt rekommendera, kanske främst för den oinvigde och nyfikne.          
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar