söndag 5 juli 2015

Yellowjackets- kulturhuset Island Brygge 2015-07-03

Samtidigt med Copenhagen jazzfestivals öppnande i fredags, anlände också ett fantastiskt sommarväder. Fredagens konsert med Yellowjackets ägde rum på det vid vattnet belägna kulturhuset på Islands Brygge. En bättre plats för utomhuskonserter en sensommarkväll är svårt att tänka sig. Trots förseningar och flera inställda tåg på grund av ett växelfel på Kastrup var jag i god tid på kulturhuset.  

Där kunde jag spise deras fina grillbuffé och njuta av kvällssolen.


Det var bra många år sedan jag såg Yellowjackets senast. Kommer inte riktigt ihåg om det var 1984 eller 1986, men det var på North Sea Jazzfestival i Holland. Yellowjackets bildades 1981 ur ruinerna från The Robben Ford Group av Robben Ford, gitarr, Russell Ferrante, keyboard, Jimmy Haslip, bas och Ricky Lawson, trummor. Men redan 1982 ersattes Ford av saxofonisten Marc Russo. Och 1990 blev Russo ersatt av Bob Mintzer.         

Under åren har gruppen bytt trummis några gånger och 2012 hoppade Jimmy Haslip av. Så nu består Yellowjackets av de båda åldermännen Russel Ferrante (piano och keyboard) som varit med från start och Bob Mintzer (tenorsax och EWI). På trummor Will Kennedy som har varit med i olika omgångar från 1987-1999 och från 2010 till nu. Och så gruppens nyaste medlem Dane Alderson på bas.

Yellowjackets. Foto Jesper Ekdahl


På annonserad tid klockan 20.00 stod de på scen. Ganska många hade tagit sig hit ikväll och alla fasta stolsplatser blev snabbt upptagna. Det var hög igenkänningsfaktor trots att det var länge sedan jag lyssnade på dem. Men de flesta av kvällens låtar var från gruppens tidiga skivkatalog. Första sett varade i ungefär en timme, sedan var det paus och sedan spelade de till strax efter tio. 
Det var en trevlig konsert som får godkänt, men inte så mycket mer. Det här är en typ av jazzfusion som jag delvis har "vuxit" ifrån.    

Russel Ferrante, piano, Bob Mintzer, saxofon, Dane Alderson,bas och Will Kennedy, trummor.  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar