onsdag 16 mars 2016

Älskade terrorist - Anna Sundberg & Jesper Huor

Det var nu några dagar sedan jag läste ut denna djupt obehagliga och problematiska bok. Jag har haft svårt att skiva något om den. Tillsammans med journalisten Jesper Huor har Anna Sundberg som under många år hette Um Anas, skildrat sina år med militanta islamister. 

I boken Älskade terrorist försöker Anna Sundberg förklara (och försvara) något ganska svårförklarligt. Hur kommer det sig att en ung svensk medelklass tjej från Halmstad väljer att leva sitt liv instängd i niqab i internationella mujahedin miljöer runt om i världen? 

Ja, säg det!
Förklaringen låter ungefär så här: Ung "vilsen" flicka träffar charmig man. Kärleken är blind och förståndet kapitulera. Hon möter gud på en gräsmatta i stadsparken i Lund och som religiös väljer hon att inte bara vara så där lite lagom religiös utan ska det va så ska det vara ordentligt i form av salafism.

"Salafismen är en riktning inom islam som vill gå tillbaka till religionen så som de själva uppfattar att den lärdes och praktiserades av de tre första generationerna av muslimer efter profeten Muhammed. Gemensamt för salafisterna är deras idealbild av hur de första muslimska samfunden såg ut och de försöker följa Muhammed och hans följeslagare så mycket som möjligt i sina handlingar. 
Salafisterna är bokstavstroende och anser att man inte behöver omtolka de olika religiösa texterna. De menar sig förstå Koranen och sunna som profeten och hans följeslagare gjorde." (Wikipedia)

Hon gifter sig och skiljer sig från första mannen träffar en ny man Said Arif som är en hårdför jihadist och terrorist. Under sina 16 år i islamistiska miljöer i Tyskland, Georgien, Tjetjenien och Syrien återkommer hon under kortare och längre perioder till Sverige, nästan alltid i samband med förlossning eller annan svensk vård. Tillslut grips Said och Anna återvänder till Sverige för gott.      


Hon vaknar från sin dogmatiska slummer via såpoperor som Cityakuten och lämnar så småningom inte bara de här speciella miljöerna utan även Islam helt och hållet.  

 Anna Sundberg försöker med trolleritricket att å ena sidan tillstå besvärande och djupt omoraliska handlingar samtidigt som hon å andra sidan spelar lite koketterande ovetande och därmed vill framstå som egentligen ganska oskyldig. 


Vill man vara snäll, så kan man säga att den förvisso har ett värde som en viktig inblick i dessa miljöer och kanske även som en manual för att islam och jihadism inte är samma sak. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar