tisdag 8 mars 2016

Påsköl 2016 - Jämtlands Påskebrygd

Att dricka speciell öl till påsk kommer ursprungligen från Danmark. I Danmark har man bryggt påsköl kommersiellt sedan slutet på 1800-talet. Till Sverige kom det först på 1990-talet. 

Så här skriver Systembolaget på sin hemsida om påsköl

"Som julöl men ...

Det är svårt att sätta fingret på vad som karaktäriserar ett typiskt julöl och ett typiskt påsköl med tanke på dagens stora utbud och den variation i smaker som de erbjuder.
Ursprungligen var julölet mörkt, sött och starkt och påskölet följde efter i samma stil.
Med tiden har båda ölstilarna utvecklats till att bli mer komplexa och i dag kan man generellt dela in dem i två grupper: de klassiska som följer ursprunget något sånär och de övriga där bryggmästarens visioner och experimentlusta blir mer påtaglig och avgörande för resultatet.  Rent bryggtekniskt är det ingen skillnad på julöl och påsköl.

Påsköl lite ljusare

Påsköl liksom julöl tillhör en mörkare och fylligt maltig ölstil som kan vara kryddig. Påskölen är dock ofta ljusare och alkoholsvagare än julöl. En orsak kanske är att fisk, lamm och ägg är dominerande rätter till påsk där ett lättare öl passar bättre och att vi gillar att dricka lättare drycker på våren. 
Påsköl kan både vara under- och överjäst. Vid bryggningen använder de flesta bryggerier flera sorters malt med olika rostningsgrad för att få en så komplex och fyllig smak som möjligt. Basmalten bukar dock vara av ljusare karaktär."
De senaste årens öluppsving, med många hantverksbryggerier eller mikrobryggerier (kärt barn har många namn) har lett till en rik ölkultur i hela världen. Något som också avspeglar sig i påsköl lanseringen. 


Några påsköl 
   
Först ut att avsmakas är Jämtlands Påskebrygd. Jämtlands bryggeri startades 1995 och brygger en mängd sorter, flera av dem har blivit prisbelönta. 

Deras påskebrygd är en kopparfärgad lagom alkohol stark (4,5%) ale som till en början är riktigt god med toffé och lite chokladsmak. Men jag tröttnar faktiskt på den innan den är uppdrucken. Troligtvis beror det på en allt för tydliga beska och att den även smakar mandelmassa som jag hatar. 


        
Men jag tror att den kan tilltalar många. Kanske även mig om jag provat den med lite påskmat. Nu får den inte högre betyg än 3. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar