torsdag 8 september 2016

Här slutar allmän väg - Ida Andersen

Romandebuten Här slutar allmän väg av Ida Andersen (f.1960) är en uppväxtskildring från 70-talet. En berättelse som författaren burit på och skrivit på under många år. Att det tagit sin tid är inte svårt att förstå då romanen innehåller mycket smärta. 

Femtonåriga Trine bor i en liten by i Småland med lillasyster, storebror som håller på att flytta hemifrån och den i romanen så centrala pappan och hans flickvän Veronika. Mamman försvann redan när Trine var fem år gammal. Hon har sedan dess mest hört av sig genom presenter i samband med jul och födelsedagar. Pappan är en skandalomsusad dansk konstnär som väcker uppseende på den lilla orten. Men pappan är sexmissbrukare och hans många kvinnoaffärer påverkar den unga Trine. 
         Det är en gripande berättelse som fångar tidsandan väldigt väl. Jag som är nästan årsbarn med författaren känner igen väldigt mycket. Hon skildrar utmärkt många av 70- talets paradoxer. Dels kvinnokampen med bildandet av grupp 8 falanger och läsandet av kvinnobulletinen och dels porrens lättillgänglighet och läsandet av porrtidningar. 

Vi som växte upp under denna tid känner igen väldigt mycket, men det är inte nödvändigt för att uppskatta boken. Jag tror att många yngre läsare kanske främst tjejer kan känna igen sig i den unga flickans sökande och osäkerhet vad det gäller sexualitet, förälskelse, fylla, skola, politik och hästar. 

Jag hoppas boken når många läsare då det är en fin och berörande berättelse med nerv och autenticitet.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar