onsdag 26 februari 2014

Homage to Paco De Lucía

Flamencomusikens "gudfader" har avlidit 66 år gammal i en hjärtinfarkt i Mexico.
Paco De Lucia föddes som Francisco Sánchez Gómez 1947 i Algeciras. Han började spela gitarr vid sex års ålder, under ledning av sin far. 1967 spelade han i sin första soloskiva. 1973 släppte Paco de Lucia spåret "Entre Dos Agus" som låg 20 veckor på spanska topplistan. Hans riktigt stora internationella genombrott kom 1981 med den fenomenala skivan "Friday Night in San Francisco som gjordes tillsammans med Al Di Meola och John McLaughlin.
En skiva som under en period ständigt snurrade på skivtallriken.
Paco De Lucia kom att modernisera den spanska flamencotraditionen. Retade upp en del puritaner och traditionalister inom genren då han införde element av jazz, pop och klassisk musik i den traditionella flamencon. Men detta bidrog till att sprida musikstilen till en stor internationell publik.

2004 belönades han med Spaniens finaste kulturpris, prinsen av Asturiens pris, för sina insatser för flamencon. Han räknas som en av de största personligheterna inom spansk musik under 1900-talet.

Som så många andra gitarrister spelade han också in "Concierto de Aranjuez", men till skillnad från många andra gitarrister som spelat in detta stycke är det framfört med en mycket personlig prägel.
Så här står det i wikepedia  "Innan han blev tillfrågad att tolka och spela Joaquín Rodrigos "Concierto de Aranjuez 1991 hade han aldrig kunnat läsa noter. Han lärde sig de flesta passager helt enkelt genom att lyssna på tidigare tolkningar. Med tanke på att Conciertos är mycket svårt att framföra är det ännu mer remarkabelt. Medan han lärde sig att spela Concierto som flamencogitarrist, där rytm och takt är essentiellt, föredrog han att ge lyssnaren en "smutsig" ton när han gick från en låg ton till en mycket hög hellre än att förstöra rytmen. Han ansåg att som flamencogitarrist hade han rätt att tolka Concierto på ett nytt sätt. Pacos tolkning ansågs av Rodrigo själv som den bästa han hört."

Flera gånger har han gästat Sverige. Bland annat på Uppsala internationella gitarrfestival.

Så här säger festivalchefen Klaus Pontvik. "Hans bidrag till utvecklingen av den moderna flamencon är enormt. Idag är en sorgens dag för gitarrmusiken"

Här en liten spellista som Svd kultur har gjort.   Paco de Lucia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar