måndag 3 februari 2014

Bara Bra Böcker

En bok som jag läste tidigt i livet och som verkligen satte fart på mitt läsande var Med Kallt Blod.
Jag läste den första gången i slutet av 70-talet ur det exemplar som jag fortfarande har i mina ägor.
Bonniers förstautgåva från 1966.

  Det här är en bra bok att sätta i näven på icke läsvana unga pojkar som har svårt att komma igång med läsandet. Om inte denna dokumentärroman fängslar och lockar till fortsatt läsande så vet jag inte vad som behövs. Minns den som otroligt spännande. Den har en nerv och närvaro som få andra böcker. Sedan också detta med att det ska vara autentisk. Som han själv hävdade "sann ner till varje komma." Vilket så klart kan diskuteras och också har diskuterats under åren lopp. Vid den här tiden hade Capote tröttnat på att skriva skönlitteratur efter några framgångsrika romaner. Så när han den 16 november i tidningen läser om mordet som skett dagen innan. Får han en ide om att skildra, kanske inte så mycket brottet, utan snarare hur en sådan ohygglig händelse påverkar människorna i ett litet samhälle.

Den 15 november 1959 mördades den förmögne farmaren Herb Clutter, hans hustru, hans sjuttonåriga dotter och femtonåriga son brutalt på deras gård i Västra Kansas.
Den 30 december arresteras i Las Vegas de nyligen frigivna straffångarna Perry Smith och Dick Hickock för mordet. De erkänner direkt och motivet var rån. De kom över 40 dollar och ett checkhäfte. De hade bestämt sig för att döda alla vittnen "med kallt blod".
Capote gör nu grundlig research där han intervjuar flera av invånarna tillsammans med sin vän och författaren Nelle Harper Lee. Han lär också känna spaningsledaren. Så småningom lär han också känna de båda dödsdömda genom långa samtal.
Det gick drygt fem år innan de hängdes den 14 april 1965  i Kansas statsfängelse. Under hela denna tiden visste Capote att han satt inne med en bestseller och han höll  på att bli tokig. Detta eftersom han inte kunde avsluta romanen innan den hade ett riktigt slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar