torsdag 2 juni 2016

Konstutställning / Hjemme hos Hammershøi - Ordrupgaard 2016-05-31

Strax norr om Køpenhamn ligger ett fantastiskt fint museum Ordrupgaard som rymmer en stor samling av franska och danska konstverk från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Här finns också en stor samling av Vilhelm Hammershøi gåtfulla målningar som uppmärksammas i år då det är hundra år sedan Vilhelm Hammershøi dog blott 52 år gammal. 

Huvudbyggnad

Annexet. Arkitekt Zaha Hadid  
Vilhelm Hammershøi föddes 15 maj 1864 som son till en butiksägare. Han visade tidigt intresse för konst och fick som åttaåring undervisning i teckning. Han studerade på Danska konstakademin i Køpenhamn mellan 1879 och 1884. År 1891 gifte han sig med Ida Ilsted som ofta är porträtterad i bilderna.   
Lägenheten på Strandgade 30 i Christianshavn bodde paret från 1898 till 1909 och här målade han de poetiska och stämningsfulla tavlor som så många av oss har kommit att uppskatta.  
Hammersøi hade ingen ateljé utan istället blev lägenhetens ljus, linjer och interiör en evig inspirationskälla. Han skildrade vita dörrar, fönster, bord och stolar och sin hustru Ida som nästan alltid har ryggen vänd mot betraktaren. 
     
Det är första gången som en utställning fokusera på Strandgade 30. Flera av målningarna har lånats hem till Danmark och ställs ut för första gången på många år.
        
En magnifik utställning på ett enastående fint museum som dessutom ligger i en vacker omgivning.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar