måndag 6 juni 2016

Två fantastiska hyllningsskivor

I mitten av mars kom två fantastiska hyllningsskivor. Lost Hero - Tears for Esbjörn och The Ystad Concert. Den förstnämnda är som framgår av namnet en hyllning till Esbjörn Svensson och den sistnämnda är en hyllning till Jan Johansson. Dessa två skivor har spelats flitigt under några veckor och jag är överförtjust i båda. 




Under namnet Jazz at Berlin Philharmonic V döljer sig  flera namnkunniga nordiska musiker, Iiro Rantala, piano, Viktoria Tolstoy, sång, Ulf Wakenius, gitarr, Lars Danielsson, bas och Morten Lund, trummor. Från en livekonsert inspelad i Berlin oktober 2015 framför de musik signerad  Esbjörn och EST förutom skivans sista spår som är John Lennon´s Imagine och titellåten Tears for Esbjörn som är skriven av bandets finska pianist Iiro Rantala. Det är en kongenial och underbart vacker melodi som kunde vara skriven av Esbjörn Svensson själv. 
Flera mycket välkända EST låtar som From Gagarin´s point of view, Seven days of falling och Dodge the Dodo är inte bara utmärkt framförda utan än mer intressant är att här tillförs något nytt och spännande. Det är framför allt Ulf Wakenius gitarrspel som gör att de igenkännbara låtarna upplevs innovativt annorlunda. 

Det är ett förbluffande bra album som får allra högsta betyg. 

Också skiva nummer två är en livekonsert nämligen en liveupptagning från Ystads teater den 30 juli 2015. Då Jan Lundgren tillsammans med basisten Mattias Svensson och Bonfiglioli Weber string Quartet som består av Claudia Bonfiglioli, violin, Daniella Bonfiglioli, violin, Karolina Weber Ekdahl, viola och Charlotta Weber Widerström, cello tolkar många av de låtar som vi förknippar med Jan Johansson. Det är inte bara folkmelodierna från Jazz på svenska utan här finns också folklåtar från de två mindre kända plattorna Jazz på ryska och Jazz på Ungerska. 

Också detta hyllningsalbum är ett sällsynt bra album.                           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar