måndag 14 oktober 2013

Fuente Vaqueros


Gjorde en rundresa i Andalusien under några varma sommarveckor 1996 . Besökte framför allt Cordoba, Sevilla och Granada. Under en dag besökte jag Federico Garcia Lorcas födelseby Fuente Vaqueros en bit utanför Granada. En bondby som Gud glömde. Det var förvisso siesta när jag anlände, men har aldrig varit någonstans där det har varit så folktomt och övergivet. På byns lilla torg satt några gamla gubbar och språkade annars var det alldeles lugnt och ödsligt. Letade mig fram till ett obetydligt hus som var Federico Garcia Lorcas födelsehem och som numera inhyser ett väldigt trevligt museum. Jag och ett äldre Argentinsk par var de enda besökarna. Vi fick en givande rundvandring i ett folktomt museum där det fanns tid för alla mina frågor.

 

Federico García Lorca, föddes den 5 juni 1898 i byn Fuente Vaqueros och mördades 18-19 augusti 1936 i Víznar, Granada av Francoanhängare. Han studerade juridik och litteratur i Madrid 1919-1928. Han debuterade 1920 med dramat "Fjärilens förbannelse. Hans mest kända pjäser "Blodsbröllop"  och "Bernardas hus" är centrerade kring människans eviga frågor om kärlek, liv och död. Lorca skrev också dikter som förenar traditionsmedvetande med förnyelse. Som exempel på det senare kan nämnas den surrealistiskt färgade diktsviten Poeta en Nueva York.


Lorca kom ur en intellektuell och liberal miljö, och var hängiven anhängare av den spanska republiken, etablerad efter monarkins fall 1931. På grund av detta kom han på kollisionskurs med högerkrafterna och katolska kyrkan (Lorca var homosexuell) i det spanska samhället. 

 På det lilla fantastiska förlaget Tranan finns fyra volymer Lorca på svenska.

Kvinnodramerna. Blodsbröllop ; Yerma ; Bernadas hus
Fisk, himlakroppar och glasögon
Fyra korta stycken

Publiken ; Så går fem år ; Resa till månen : två dramer och ett stumfilmsmanus

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar