torsdag 13 november 2014

Tyskt Rekviem - Philip Kerr

Så kom den då äntligen, något försenad, tredje delen av Berlin Noir med den cyniske och hårdkokte detektiven Bernie Günther. Tidigare har vi kunnat följa Bernie i ett förkrigs-Berlin. I första delen Falskspel var det 1936 och i den andra delen Dimridå utspelar sig 1938. Nu är kriget är slut sedan mer än två år och vi skriver 1947.

Berlin Noir. Foto: Jesper Ekdahl

I Tyskt Rekviem får vår detektiv ett uppdrag att utreda mordet på en amerikansk CIC* officer. En gammal kollega från tiden på kripo Emil Becker är anhållen för mordet. Denna Becker är en riktig skummis som ägnar sig åt all möjlig handel och vandel, men mycket pekar på att han är oskyldig till mordet han är anklagad för. Han erbjuder Bernie en stor summa pengar för att få honom fri.
Den här gången utspelar sig det mesta av handlingen inte i Berlin utan i Wien. De båda städerna var indelade i fyra sektorer, där segrarmakterna Amerika, Frankrike, Storbritannien och Sovjet styrde över var sin sektor. Alla som sett Tredje mannen känner igen sig i miljöerna och stämningen i Wien. (inspelningen av Tredje mannen är dessutom med i handlingen). Det är agenter och spioner överallt, ingen går att lita på, svek och dubbelspel, efterspanade nazister som tros vara döda dyker upp igen. Det kalla kriget har börjat.

Alla vi som har läst de båda tidigare delarna (finns i pocket) känner igen vår Bernie, Han är lika fräck och brutalt uppriktig som vanligt. Samma schvung i nävarna som i språket.

Det är en sanslöst rafflande historia med många förväxlingar och slutet är otrolig spännande. Sedan är det också en fantastisk historielektion. Den konsekventa hårdkokta stilen med alla roliga liknelser är ytterligare en stor behållning.    


I dagarna har Svenska Deckarakademin nominerat Tyskt Rekviem till sitt pris "Bästa till svenska översatta deckare 2014".


*Counter Intelligence Corps ( CIC ) var en under andra världskriget och i början av kalla kriget en underrättelsetjänst inom Förenta Staternas Armé. CIC blev den ledande underrättelseorganisationen i de amerikanska ockupationszonerna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar