fredag 26 juni 2015

Det hänger en ängel ensam i skogen - Samuel Bjørk

Förra våren läste jag en för mig ny kriminalförfattare från Norge Jørn Lier Horst. Nu är det dags för ytterligare en. Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk. Boken kom ut redan förra hösten och nyligen kom den också i pocket. Läser på flikens insida att Samuel Bjørk är en pseudonym. Han heter egentligen Frode Sander Øien och är liksom sin mera namnkunnige landsman Jo Nesbø också musiker.




Det är en riktig ruggig bok som behåller spänningen ända till slutet. Det är första boken i en serie om de båda udda personligheterna Kriminalkommisarie Holger Munch och mordutredaren Mia Krüger. 

I början möter vi Mia som lämnat polisen och  lever ett isolerat tillbakadraget liv på en ö där hon förbereder och planera sitt kommande självmord. Men ett komplicerat och skrämmande fall där Holger Munch övertalar henne att återvända till arbetet. De och några till bildar den specialenhet som har att utreda en seriemördare som hänger upp små döda flickor iklädda dockkläder och skolväskor. 

Så småningom står det klart att mördaren leker ett cyniskt spel där de båda poliserna blir personligt involverade och hotade. 

Samuel Bjørk är duktig på att hålla intresset uppe och det bjuds på överraskningar ända till slutet. Det är länge oklart vem som egentligen är mördaren. Dock är det så att det infinner sig en känsla av att ha läst det förut. Det är något bekant med intrigen, men kanske är det bara för att jag har läst för många deckare i mina dar och därför känner så.                 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar