onsdag 3 juni 2015

Tobakshandlaren - Robert Seethaler

I måndags strax innan stängning tittade Jörn Lindskog på det lilla, men enastående förlaget Thorén & Lindskog in och lämnade läsexemplar på Tobakshandlaren av Robert Seethaler.
En roman som jag hade gått och funderat på några dagar och hade planer på att läsa.Robert Seethaler är född 1966 i Wien. Han är utbildad skådespelare och bor numera i Berlin. Med Tobakshandlaren som är hans fjärde roman har han fått ett stort genombrott.

Tobakshandlaren som på tyska heter Der Trafikant är en underbar läsupplevelse som förtjänar att bli uppmärksammad. Den 17-åriga Franz bor med sin mamma i ett litet Österrikiskt samhälle. Det är sensommaren 1937 och ett åskoväder drar förbi som i ett slag förändrar livet för Franz.
Mammans älskare, den rike fabrikören träffas av blixten och avlider denna kväll. Han har under många år bidragit med en månatlig check som har gjort att mamman har kunnat leva lite bättre än vad hennes servitris lön skulle räckt till. Nu måste Franz börja jobba och hans mamman ordnar så att Franz kan komma till Wien och arbetar hos tobakshandlaren Otto Trsnjek.
Han lärs nu upp i den ädla konsten att sälja Cigarrer (cigarretter kan vilken bondlurk som helst sälja) och uppmuntras dessutom att läsa alla tidskrifter som de säljer. En av kunderna är Sigmund Freud. Den unge Franz och den åldrande Freud utvecklar en fin vänskap som skildras i deras många roliga och kloka samtal. Så småningom kommer ofta samtalen att handla om kärlek, då Franz drabbas av kärleken i den några år äldre flickan Anezka.

Hela tiden skildras också den politiska oron och förföljelsen av judarna som eskalera och blir mer och mer brutal.

Det är en stor roman som på klar och kärnfull prosa skildra en ung mans uppvaknande och metamorfos till vuxen man, Den innehåller många oförglömliga beskrivningar och flera av karaktärerna kommer att följa mig länge efter.


   

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar