onsdag 16 november 2016

En kvinnas blekblå handskrift - Franz Werfel

De senaste åren har det utkommit flera romaner av bortglömda författarskap. Ofta mindre förlag som till exempel Lind & Co som så förtjänstfullt har återutgivit flera av Hans Fallada's romaner (Ensam i Berlin,Hur ska det gå för Pinnebergs),även Nilsson förlag med Resa i Månljus och så då förlaget Ersatz (som tidigare har gett ut Stefan Zweig) och som nu har utgivit en centraleuropeisk liten pärla En Kvinnas blekblå handskrift


Först något om författaren: Franz Werfel, österrikare, född 1890 i prag, död 1945 i Beverly Hills. Werfel kom från en rik judisk köpmansfamilj. Han studerade sporadiskt i Prag och Leipzig. Var 1912- 14 anställd på ett förlag. Deltog 1915-17 i första världskriget. Efter kriget levde han som författare i Wien. 1938 flydde han med sin hustru undan nazisterna via Schweiz, Frankrike, Spanien, Portugal och slutligen USA dit de kom 1940.

Werfel tillhörde samma krets av Pragförfattare som Frans Kafka och Max Brod. Werfel debuterade 1911 och kom att tillhöra en av mellankrigstidens mest framgångsrika författarskap.


       

Innan jag går in på vad romanen handlar om så måste jag bara säga att boken är så himla vacker.
Handlingen i En Kvinnas blekblå handskrift tilldrar sig under en enda dag i oktober 1936. För många i Wien och då främst judarna har livet blivit problematiskt. Men för vår huvudperson Leonidas leker livet. Han är en högt uppsatt ämbetsman som det har gått väldigt bra för. Han är gift med en ung, vacker och rik kvinna från en inflytelserik familj. Han är en opportunist som gör allt för att ytterligare klättra i karriären. Han har inga problem med att anpassa sig efter tidens rådande antisemitism. 


Han har nyligen fyllt 50 år och varje dag kommer det gratulationer. Så även denna höstdag när Leonidas går igenom posten, men det finns också ett brev med en handstil som är bekant. Det är ett brev från en gammal älskarinna, en judinna som var hans livs stora kärlek.
Brevet sätter igång en händelsekedja där Leonidas blir tvungen att konfronteras med sina många livslögner.       

Det är ett litet mästerverk som jag hoppas når många läsare. En annan förhoppning är att det även ges ut fler av Franz Werfel's romaner.    

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar