måndag 21 november 2016

Musselmiddag - Birgit Vanderbeke

Jösses vad den här romanen är bra!!!!

Debutverket Musselmiddag av Birgit Vanderbeke (f 1956) kom ut redan 1990 i hemlandet Tyskland. 

Vad jag förstår så är Musselmiddag den första bok av Birgit Vanderbeke som kommit ut på svenska och man undrar varför det dröjt så länge. Förlaget som har åstadkommit denna kulturgärning är det lilla lundaförlaget Bakhåll. 
Musselmiddag är en kortroman på 95 sidor som är fenomenalt bra. Vanderbeke har ett unikt sätt att berätta. Handlingen kan liknas vid ett kammarspel där en mamma och hennes två barn, en flicka och en pojke, väntar på att fadern ska komma hem.
Det är tonårsflickan som berättar och genom henne får veta mer och mer om familjen. Fadern är försenad och middagen som består av faderns favoriträtt musslor, som modern tillagat med stort besvär och som hon heller inte är förtjust i, håller sakta men säkert på att gå till spillo.
Historien berättas i långa, långa meningar innan det sätts punkt. Det är väldigt speciellt och genom ständiga upprepningar blir det närmast meditativt. Musselmiddag är en mycket filosofisk roman som får läsaren att tänka. 

Trots att bilden av den auktoritära och tyranniska fadern som utövar en fullständig kontroll över familjen växer fram har den också mycket humor då hon ständigt jobbar med understatement på ett raffinerat sätt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar