tisdag 1 november 2016

I’ll let you be in my dreams if I can be in yours - Litteratur av och om Bob Dylan

Årets nobelpris i litteratur tilldelas Bob Dylan med motiveringen "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen" 

Det har sagts att det är ett djärvt val eftersom man nu gick utanför den skrivna litteraturen och belönar en låtskrivare. Men som Sara Danius säger "han skriver en örats poesi, men det blir också ett ögats poesi precis som med Homeros och Sapfo" 

Så det här inlägget handlar inte om vilka skivor man bör införskaffa (vilket givetvis är nästan alla) utan i stället handlar det om vilka böcker man bör läsa.

Den självklara början är 


      
Dylans samlade Sångtexter 1961-2001 som i slutet av november kommer i ny upplaga med sångtexter fram till och med 2012.

Det här är själva fundamentet för priset. Här kan var och en själv läsa Dylans poesi. En poesi som hämtad näring ur och influenser från alla möjliga håll. Bluesen, Woody Guthrie och andra folksångare, Countryn, Symbolismen, Rimbaud, Surrealisterna,Beatpoeter, Dylan Thomas och så klart bibeln men också så mycket mer. Vilket var och en själv kan läsa sig till.  
Sedan bör man införskaffa 


Bob Dylans Memoarer: Första delen, som nu åter finns i tryck sedan en vecka tillbaka med ett något annorlunda omslag än boken på bilden som är den första upplagan från 2004.Av Dylan finns också en experimentell roman 

Tarantula som skrevs mellan 1965 och 1966, men gavs först ut 1971. Enligt Dylan själv var det aldrig meningen att Tarantula skulle bli en bok. Det här är en svårtillgänglig bok som är full av Dadaistiska och surrealistiska inslag. 


Det finns faktiskt ytterligare en bok skriven av Dylan. 


        
Inspirerad av en serie fotografier som Barry Feinstein tog i Hollywood under 1950-och 60-talet har Bob Dylan skrivit en rad dikter som tidigare varit opublicerade.    


När det gäller böcker om Dylan så finns det ett näst intill oändligt antal. Och själv äger jag en ansenlig mängd, men tänker bara här ge några få tips på några verkligt "nödvändiga".

Ganska nyligen har det kommit ut en helt fantastik bok. 
  
Det här är en koloss på 3,5 kg där författarna på 700 sidor går igenom låt för låt. Och då inte bara de ursprungliga låtarna utan även alla outtakes som sedan kommit ut på officiella Bootleg. 

  
  


Vill också framhäva några "lärda" böcker som analyserar Dylans diktning. 


Boken Stickspår: Åtta skäl varför Bob Dylan borde tilldelas Nobelpriset i litteratur har jag skrivit om innan


Heinrich Detering (f 1959) är professor i litteraturvetenskap i Göttingen. Det här är en bok som jag uppskattar mycket och har haft stor glädje av. Detering analysera några av sångerna och konstfiguren Dylan, rollspelet, de ständiga förvandlingarna och de genomgående motiven i texterna. Den här boken är en doktorsavhandling av Mats Jacobsson. 

Det är en intressant studie av Dylans texter under hans mest kreativa och ikoniska period 1961-1967   

Två biografier bör också nämnas. 


Den här biografin av Anthony Scaduto slutar redan 1972. I den svenska utgåvan från 1985 finns förvisso ett kort efterord om de dryga tolv åren efter. 
En klassiker i genren.  Anses vara den första ordentliga studien av Dylans liv och arbete.     
Howard Sounes biografi bjuder på en mängd pikanta detaljer och några nya avslöjande. Den har av vissa kallats "Den definitiva biografin" Men det är en lätt överdrift. Den är snarast lite tradig.   

   
Nedan följer ytterligare några titlar som närmast får ses som överkurs för den riktigt intresserade.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar