lördag 20 juli 2013

I Willy Vlautins värld

I några dagar har jag vistas i en värld av elände och utsatthet. Har sträckläst tre böcker av den amerikanske författaren Willy Vlautin. Han är född 1967 i Reno, Nevada och är kanske mest känd som sångare och låtskrivare i det alternativa contry bandet Richmond Fountaine. Debuterade med romanen The Motel Life 2006. Den fick ett väldigt fint mottagande och den har även blivit film, hade premiär 2012. Uppföljaren Northline 2008 fick också ett fantastiskt mottagande. Hans senaste roman Lean on Pete 2010 har också blivit väldigt hyllad. Han har också mottagit flera fina litterära priser för sina böcker.

Det är smärtsam läsning. I alla böckerna är det alltid relativt unga människor som redan är hårt prövade av livet. Ständigt drabbade av mottgångar. Men konstigt nog i allt elände som våra olika huvudpersoner befinner sig i, så finns det ändå något väldigt hoppfullt. Annars hade det varit olidligt. Stilen kan väl närmast beskrivas som Dirty realism med ett stänk av romantik.

The Motel Life handlar om två tilltufsade bröder Frank Och Jerry Lee som bor i Reno, Nevada. De mister tidigt sin mor som dör i cancer och deras far, kåkfararen, har de inte sett sedan de var väldigt små. De hoppade tidigt av skolan och driver runt och dricker öl och sprit. Tillbringar tiden med att se på tv på de olika sunkiga motell som de bor på. De hankar sig fram genom att ta olika diversejobb. Sedan händer en olycka som får tragiska konsekvenser för flera inblandade. Det som är så storartad med berättelsen är att trots allt elände så finns det hela tiden en gnutta hopp. Det finns så mycket kärlek mellan bröderna.
    
Norrut handlar om den 22- åriga servitrisen Allison som lever ett liv fullt med misär och elände. Hon är redan hårt prövad av livet. Alkoholism och sadistiska pojkvänner är vardagsmat. Många underliga och udda figurer möter Allison i sitta arbete. Vi får vi följa Allisons känslor och hennes fasta beslut att vilja att åstadkomma något mer än att vara hunsad och utsatt för andras godtycke.

Lean on Pete handlar om den 15-åriga Charley som lever med sin pappa. De flyttar från stad till stad och stannar där det finns arbete för fadern. Pappan är sällan hemma, kommer bara hem ibland och sticker då åt Charley 10 dollar så har han så han klara sig några dagar. Han är väldigt ensam. Tillbringar mest tiden med att se på tv och vara ute och springa. Det är under en sådan joggingrunda som han får syn på några hästar. Han får börja jobba hos ett svin till hästägare. Det är en så sorglig historia, men gud så vacker.Även här finns det hopp om något bättre. Och kärleken och omtanken till hästen Lean on Pete är så fint skildrat.    


Bakhåll 2011.
Bakhåll 2013
Bakhåll 2012


Här kan ni läsa mer om författaren. http://www.willyvlautin.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar