söndag 7 juli 2013

Musik från Västafrika


Musik från Västafrika.

En region med en enastående rik musik är Västafrika med länder som Niger, Senegal, Nigeria, Guinea, Gambia, Guinea Bissau och framför allt Mali. Tänkte här redogöra lite kort om all den underbara musik som flödar ut från denna del av världen. Det finns en mångåriga musiktradition som utgår från det för regionen speciella stränginstrument som heter Kora. Det är ett förtjusande stränginstrument som är besläktat med harpa och luta. Kora har skalet av en stor halv kalebass som klanglåda, en rå kohud spänd över den, en lång rund stav som hals och två lager av nylontrådsträngar. Strängantalet är normalt 21.

En tidig mästare var Sidiki Diabaté (1923–1996) från Mali som var känd över hela Västafrika som kungen av kora. Han brukar hyllas som en av de allra största koraspelarna genom tiderna. Han är far till Toumani Diabaté född 1965 som kanske är den mest kända koraspelaren för en västerländsk publik och hans yngre kusin Mamadou Sidiki Diabaté född 1982.

Diabel Cissokho är en annan koraspelare som också kommer från en släkt med traditioner i Senegals och Malis musikliv. Sedan har vi Ballaké Sissoko född 1965 som har gjort många fina skivor oftast i sammarbete med andra artister.

En annan mycket känd västafrikansk musiker är Mory Kante född 1950 i Guinea och växte upp i en familj där det var tradition att ägna sig åt poesi och musik. Skickades tidigt i lära i kora och balafon. Mory Kante började spela i Rail Band Of Bamako ett av malis mest populära band genom tiderna.

Sångare i det bandet var vid denna tid en Malis numera mest kända artist Salif Keita född 1949. Han brukar kallas "Prinsen av Mali" eller "Afrikas gyllene röst" och är ättling i rakt nedstigande led till Malis grundare Sundiata Keita. 
1973  lämnade Salif Keita  bandet Rail Band och Mory Kante tog över som sångare.  

Ett annat spår är den mer gitarrbaserade musiken( ökenbluesen). Där finns min personliga favorit Ali IbrahimFarka Touré, född 1939 död 2006. Var en malisk sångare och gitarrist vars säregna gitarrstil var påverkad av traditionell malisk musik och amerikansk blues. Han har ofta jämförts den amerikanske bluesmusikern John Lee Hooker. Ali Farka Toure kom att göra många fantastiska skivor. Han gjorde flera tillsammans med Toumani Diabaté(länk) Han spelade också in fenomenal platta med Ry Cooder(länk

Boubacar Traoré född 1942 sångare, låtskrivare och gitarrist är en annan personlig favorit.    

Vi har sedan den underbara sångerskan och låtskrivaren  Rokia Traoré född 1974 i Mali. Ytterliggare en sångerska är Fatoumata Diawara som har fått mycket uppmärksamhet på senaste tiden.
Från Mali kommer också Habib Koité född 1958 som förra året spelade in den här fina plattan med den amerikanske bluesmusikern Eric Bibb (som bott flera år i Sverige och även spelat in flera skivor här) 

Sedan har vi Sidi Touré född 1959 som har stora likheter med sin landsman Ali Farka Touré. Vidare Lobi Traoré som avled endast 49 år gammal 2010.  Ytterligare en lysande förmåga är Samba Toure som har ett himla gått sväng och som leder oss över till Tuaregerna

Ökenblues eller Tuaregblues.
Tuareger är en afrikansk etnisk grupp som levt traditionellt som nomader i Sahara och som tillhör berberfolk. De kallas ibland "det blå folket", efter sina indigofärgade mantlar och turbaner vilka har en tendens att färga av sig på huden.

De mest kända företrädarna för denna ökenblues är den makalöst svängiga gruppen Tinariwen öknens Rolling Stones. I deras spår har det kommit flera andra. Terakaft som består av några tidigare medlammar från Tinariwen är en av dem. Vidare har vi Tamikrest som har ett härligt karavansväng. Etran finatawa kommer från Niger, bildades 2004 under ökenmusikfestivalen i Timbuktu i Mali. En av medlemmarna har även gjort ett soloprojekt Alhousseini Anivolla. Sedan har vi den helt underbare Bombino född 1980 i Niger.

Det här är en mycket blygsam översikt. Det finns många fler artister och musikstilar som inte omnämns här. Så som Afrobeat med den inflytelserika Fela Kuti som den mest kända företrädaren. Mer om det en annan gång. 
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar