söndag 20 juli 2014

Sanningen om fallet Harry Qubert - Joel Dicker

Den här romanen är ännu inte utgiven på svenska. Den beräknas utkomma den 24 juli. Jag är övertygad om att den kommer att bli en riktig snackis och att den har klar potential för att nå riktigt många läsare.

Den är visst såld till ett trettiotal länder och ligger på topplistan i flera europeiska länder. Författaren är Schweizare och boken skriven på franska, men den utspelar sig i Amerika och känns också väldigt amerikansk. Alla referenser är mer amerikanska än europiska. För det här är en roman med en mängd blinkningar och referenser till annan litteratur. Det är inte bara en metaroman utan en dubbel om inte tredubbel metaroman.
 Det är en imponerande roman på flera sätt. Framför allt hur han lyckas hålla ihop intrigen som är väldigt komplex. Det är en roman som vill mycket och här hade det säkert gått fel i händerna på en något mindre begåvad författare, då den är fruktansvärt pretentiöst och bitvis balanserar den på gränsen till vad som är uthärdligt, men Dicker lyckas ro projektet i hamn.

Den är rasande skickligt uppbyggd och jag är dras med en gång in i berättelsen. Vi får följa succéförfattaren Marcus Goldman som skrivet en bok (liksom författaren själv, redan här finns meta perspektivet) och som därefter har fått skrivkramp. Han har nu kravet på sig att inkomma med ett nytt manus ganska snart då det gått ett och ett halvt år sedan debuten. Förlaget hotar att stämma honom.
Han hör av sig till sin forna lärare, mentor och succéförfattaren till romanen "Roten till det onda" Harry Quebert. Han blir inbjuden att tillbringa en tid i Aurora i New Hampshire hos Harry. Det går inte så bra, utan Marcus återvänder efter någon vecka till New York. Men innan han åker gör han en upptäckt. Han finner ett foto på Nola Kellergan från sommaren 1975. Då var hon en femtonårig flicka, som Harry, som då var trettiofyra år, hade en förbindelse med. Hon försvann denna sommar och Marcus måste svära att aldrig berätta om fotot han sett.
Strax efter att Marcus är tillbaka i New York, blir han uppringd av Harry som är alldeles förtvivlad. Harry är häktad, då man hittat Nola Kellergan i hans trädgård, nergrävd med originalmanuset till romanen "Roten till det onda". Marcus kommer tillbaka för att bistå sin vän och mentor. Han inleder tillsammans med polischefen en utredning som visar sig innehåller fler förväxlingar än vad någon hade kunnat tro. Marcus börjar också skriva på boken som redan innan den är utgiven förväntas bli en internationell bästsäljare. Det är boken "Sanningen om fallet Harry Quebert".

Den bjuder som sagt på många överraskningar och med mycket spänning. Den är smart och väldigt intelligent. Bitvis är den också väldigt rolig. Den är som jag nämnde i början fylld av litterära referenser. Man kommer att tänka på Truman Capote reportagestil , Nabokovs Lolita är oundviklig. Det finns också en del Philip Roth (judisk humor, mycket roligt porträtt av modern) Kanske också lite Norman Mailer.
En annan bok som jag kom att tänka på tidigt in i läsandet (något med atmosfären) var en bok som jag läste för många år sedan som heter "Midnatt i ondskans och godhetens trädgård"

Det är också en bok som handlar om själva skrivandet, hantverket. Alla vedermödor och slitningar. Om att vara sann mot sig själv och skriva boken som man själv vill eller åstadkomma den försäljningssuccé som förlaget förväntar sig.

Det sistnämnda behöver författaren av denna roman inte bekymra sig över.        



   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar