lördag 25 maj 2019

Grez-sur-Loing-Konst och relationer - Waldemarsudde - 2019-05-23

Jag har sedan utställningen började i februari försökt få tillfälle att besöka den. Jag var i Stockholm i mars och hade då tänkt gå, men det var på en måndag och då hade museet stäng.

Men denna gång fanns det tid. Med ett paraply lånat från hotell Hellsten promenerade jag i ett lätt regn hela vägen till Waldemarsudde. Var där i god tid innan museet öppnar klockan elva. 

På vägen hann jag titta till Bellman och Hasselbacken


Bellmanstatyn skapad 1872 av Alfred Nyström

Hasselbacken

Fortsatte min vandring till vad som många kallar Sveriges vackraste museum, Prins Eugens Waldemarsudde. I maj förra året hade jag förmånen att besöka Grez-sur-Loing och hotell Chevillon och alla som varit där vet vilken magisk plats det är. Grez-sur-Loing ligger söder om Paris och i södra utkanten av Fontainebleauskogen. I byn Grez-sur-Loing uppstod i slutet av 1800-talet en konstnärskoloni med främst Skandinaviska och anglosaxiska konstnärer, författare och musiker. 

Så beskriver museet utställningen "Utställningen Grez-sur-Loing – Konst och relationer är den första i sitt slag i Sverige att beskriva den franska byn Grez som en internationell mötesplats för svenska, övriga skandinaviska och anglosaxiska konstnärer. I fokus för presentation är de många intressanta konstverk som tillkom i Grez från och med det sena 1870-talet till början av 1890-talet. Utställningen innehåller över 100 verk i olika material och tekniker med motiv från platsen och dess vackra omgivningar. Bron över floden Loing, byns stenhus och trädgårdar, lokalbefolkningen i arbete och vänporträtt. I presentationen visas även teckningar från festligheter som maskerader och kostymbaler på Hôtel Chevillon och Pension Laurent. Bland de konstnärer som finns representerade kan bl.a. nämnas Karin Bergöö (gift Larsson), Carl Larsson, Julia Beck, Emma Löwstädt-Chadwick, Hugo Birger, Karl Nordström, Carolina Benedicks-Bruce, Christian Krohg, Peder Severin Krøyer, Frank O’Meara, Katherine Mac Causland, Francis Brooks Chadwick och William Blair Bruce."



Ovan. Julia Beck, Stenbron i Grez. Nedan. Christian Krogh, Vår, målaren Karl Nordström

  
Julia Beck. Vid kanalen, Grez


  
Frank O'Meara. Hus i Grez
           


I den lilla byn Grez bor idag knappt 1500 personer, då i slutet av 1800-talet bodde det knappt 600 personer. Hit kom i början av 1880-talet i omgångar flera svenska konstnärer. Fast först var det några engelskspråkiga konstnärer som i mitten av 1870-talet slog sig ner. En svensk som kom tidigt var Karl Nordström i sällskap av de norska konstnärerna Christian Krogh och Christian Skredsvig.


  

 
Gerda Roosval-Kallstenius. Vid strandkanten, Grez
 

    
Karin Larsson. Körsbärsblom 
 

Carl Larsson som befann sig i Paris i ett ganska uselt skick fick rådet av Nordström att följa med honom till Grez. Det kom att bli en vändpunkt i Carl Larssons liv. Flera av de målningar som Carl Larsson nu målade kom att uppmärksammas stort bland annat på Parissalongen. Här mötte Carl Larsson också kärleken i den vackra svenska konstnärinnan Karin Bergöö. På den berömda medeltida bron som så ofta är avbildad på flera av målningarna av konstnärerna i Grez friade Carl till Karin. 

Carl Nordström. Gamla bron i Grez

Bruno Liljefors. Plommonkvist i blom. 

Christian Krogh. Gata i Grez

Julia Beck. Kvinnogestalt vid stenmur. 


Många andra svenska konstnärer följde som Anders Zorn, Bruno Liljefors, Oscar Björk, George Pauli, Nils Kreuger, Ernst Lundström och kanske den intressantaste av alla Julia Beck. 

Julia Beck. Gréz par Nemours
   
Julia Beck. Flodlandskap från Montcourt 

Julia Beck. Oktobermorgon

Konstnärerna och författarna bodde på byns två pensionat, Pension Laurent och Hotel Chevillon. 

Katherine MacCausland. Porträtt av Jules Chevillon.

 
P.S Krøyer. Konstnärsfrukost i Grez.
  



Oscar Björck. Porträtt av Karl Nordström.

Carl Larsson. Gubben och nyplanteringen
 



Det är en fantastisk fin utställning som ingen bör missa. Det är bara en bråkdel av alla konstnärer och målningar som jag här har visat. 

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar