fredag 29 augusti 2014

Om natten ringer de döda - Crister Enander.

Då och då kommer det en bok som inte liknar något annat i den svenska bokutgivningen. Crister Enander som är en av landets mest läsvärda bokrecensenter är också en egensinnig och mycket läsvärd författare. I sin nya bok Om natten ringer de döda för han ett förtroligt och ärligt samtal med läsaren.

Han leder oss in i en värld av samtal med döda författare, men inte med döda texter. Vi får ta del av hans reflektioner kring skrivandet och läsandet. Om kärlek där vanmakt och sorg är en del av vardagen då den han älskar har en obotlig sjukdom. Här finns också många träffsäkra iakttagelse av den nermontering och utförsäljning av Sverige som med  fundamentalistisk ideologisk iver har genomdrivits under de senaste åren.
Det är smärtsamt, ärligt och bildande. Folkbildningsidealet parat med upplysningstidens idéer är något som han ofta återvänder till.

Värjer mig något mot den högtravande tonen och tilltalet vilket mest är en brist hos mig, snarare än hos Enander. Jag liksom många andra har svårt för det uppfordrande allvaret i en tid då allt ska vara ytligt och skrattas bort.

Men om man släpper taget och låter sig dras med i texten kan man inte annat än beundra ärligheten och den allvarliga viljan att åstadkomma förändring och att beröra med hjälp av text.

Det är en bok som jag kommer att återvända till många gånger.     

tisdag 19 augusti 2014

Ljudet av sådant som faller - Juan Gabriel Vásquez

Det kom ett läs ex från Brombergs strax innan min semester. Det är verkligen inte varje dag det dyker upp en roman från Colombia. Tror inte jag läst någon sedan jag läste Gabriel Garcia Marquez för evigheter sedan.

Juan Gabriel Vásques född i Bogotá 1973 har med "Ljudet av sådant som faller" fått ett verkligt stort genombrott. Denna hans tredje roman har blivit prisbelönt och översatt till ett trettiotal länder. Den kom ut redan 2011, och nu först kommer den på svenska.
Den här är riktigt bra, redan efter några rader är jag fast. Boken handlar om juridikläraren Antonio Yammara som när han läser en tidningsnotis om en förrymd noshörning tar honom tillbaka i tiden. En tid då Colombia genomsyrades av ett förödande och våldsamt krig mellan Medellínkartellen och myndigheterna.

Det handlar om brutalt våld och vad detta våld gör med oss människor. Jag kan själv vittna om det fruktansvärda våld som det Colombianska samhället genomgick under 80- och 90-talet. Var en gång på väg till Bogotá. Resan var planerad sedan flera månader tillbaka. Jag och mina kamrater hade varit  i Quito, Ecuador en tid och vår fortsatta resa var tänkt att gå till Bogotá. Men vi hade sedan länge förstått att detta inte var att rekommendera. Våra vänner och bekanta i Quito hade under en längre tid varnat och avrått oss från detta. Då vi ständigt matades med våldsamma och horribla historier från Bogotá bestämde vi oss för att inte åka dit.

Roman skildrar hur oskyldiga drabbas där ibland vår huvudperson och hur livet för många av dessa oskyldiga aldrig mera blir det samma. Romanen är skriven på ett egensinnigt, mycket vackert och poetiskt språk.

En riktigt bra och välskriven roman som jag ska rekommendera varmt till många kunder under hösten

måndag 11 augusti 2014

Arvfursten - Johan Anderberg

Det råder ingen brist på politiska thrillers. På TV är där minst en om dagen och det kommer också ut många böcker. Men det mesta som vi läser eller ser är amerikanskt. Välskrivna svenska politiska thrillers är inget som vi är bortskämda med. Johan Anderberg är journalist på Fokus där han skriver om politik och ekonomi. Han debuterade häromåret med en reportage och debattbok om cannabis. Nu har han skrivit en spännande bok om lögn och svek i regeringskansliet och då främst på UD.

Arvfursten är en spänningsbok som nästan helt saknar aktion i traditionell mening. Inget våld eller blod förekommer utan allt är mycket vardagligt. Det är en driven och skicklig story som väcker och behåller nyfikenheten till slutet. Det bästa med historien är porträttet av utrikesministern som är en lätt igenkännbar Carl Bildt. Det är ett rasande skickligt, mycket träffande och väldigt roligt porträtt.
Sedan finns det en del att invända emot, kanske främst att det verkar ha brustit när det gäller korrekturläsandet. Hittar flera stavfel och även språkfel.

lördag 9 augusti 2014

Familjen Scorta - Laurent Gaudé

Har läst en doftrik och mycket vackert berättad historia de senaste dygnet. Familjen Scorta är en prisbelönt och i hemlandet uppmärksammad bok av den franska författaren Laurent Gaudé. Boken kom ut på svenska 2006 och nu i år har den kommit i pocket.

Det är en släktkrönika som utspelar sig i den lilla byn Montepuccio i Apulien i södra Italien. Där under den obönhörliga solen som får stenarna att kvida får vi följa släkten Scorta i fem generationer. Det är en tidlös roman i den magiska realismens anda. Av bokens 230 sidor är handlingen mestadels förlagd i den lilla byn med sina inskränkta och oresonliga lagar och regler. Det är ett liv i stor fattigdom med hårt arbete och den ständiga jakten efter ett annat liv. "Det var motgångens sträva hand, den som alltid har dömt hela släktled till att aldrig bli annat än bondlurkar som lever och dör under solen i detta land där man tar bättre hand om olivträd än om människor."           

onsdag 6 augusti 2014

Malmöfestivalen 2014

I år är det 30 års jubileum för Malmöfestivalen.  Som vanligt är det rikt och varierat utbud av musik som Malmöborna och ditresta kan ta del av.



Vid en snabb genombläddring av katalogen som kom idag hittar jag några artister som jag tycker ingen bör missa.

Redan på invigningsdagen fredag den 15/8 kan man få se och höra vad jag tycker är en av Skandinaviens allra bästa bluesband, nämligen Thorbjörn Risager Band.  Bluestältet klockan 23.00.

Sedan på söndag den 17/8 spelar Steve Earle & The Dukes på stora scenen klockan 19.30. Här är det tyvärr risk för trängsel. Men det är ett fantastiskt tillfälle för den som inte sett och hört honom att alldeles gratis få njuta av en av de riktigt stora singer/songwriter.


måndag den 18/8 kan man på Gustavscenen klockan 22.00 njuta av Dan Berglunds Tonbruket. Ett absolut måste.

tisdag den 19/8 klockan 20.00 kan man spisa storbandsjazz i  Swingtältet när Malmös stoltheter Monday Night Big Band gästar.

Sedan bör ingen missa de två skönsjungande systrarna i First Aid Kit som klockan 21.30 står på Stora scenen. Här är det också stor risk för trängsel.

onsdag den 20/8 lyssnar jag på en personlig favorit. Souad Massi från Algeriet. Hon står på posthusscenen klockan 22.00.

Det här är bara en bråkdel av all den fantastiska musik som bjuds på under festivalens 10 dagar.        

måndag 4 augusti 2014

Genom Natten - Stig Saeterbakken

I bland dyker det upp en författare med en alldeles unik egen röst. Någon som bjuder på läsning utöver det vanliga. Ända sedan jag för något år sedan läste "Osynliga händer" har jag varit fascinerad och djupt drabbad av Stig Saeterbakken. Helt klart ett av nordens intressantaste författarskap som tyvärr avbröts av hans alltför tidiga bortgång vid 46 års ålder.

Läste häromdagen ut "Genom Natten" som återigen visar på Saeterbakkens sataniskt suveräna prosa.
Hans privatliv verkar ha varit en smula struligt och han blev ofta anklagad för att vara en provokatör då han gjorde och sa en del märkligheter. Sådant bör man inte fästa för stor vikt vid och framför allt inte låta det skymma sikten för böckerna.

Jag önskar att fler upptäcker hans allvarliga och allt annat än ytliga berättelser, då de som alla bra böcker skakar om en och får en att fundera över livets mera mörka sidor.