måndag 25 januari 2016

Hyllningskonsert till Django Reinhardt med Gustav Lundgren + Antoine Boyer på Victoriateatern 23/1

Många hades sökt sig till Victoriateatern denna kväll där det bjöds på hyllningskonsert till Django Reinhardt. En fullsatt salong fick uppleva en makalös konsert med Gustav Lundgren Trio och unge och uppmärksammade fransmannen Antoine Boyer

Det var en superfin föreställning med häpnadsväckande musikaliskt samspel, värme och humor. 

Gustav Lundgren har tillsammans med sina medmusiker Martin Widlund, gitarr och Andreas Unge, bas, utmärkt sig som Sveriges främsta tolkare av Django Reinhartd på senare år.
Gustav Lundgren, Andreas Unge, Martin Widlund. Foto Jesper Ekdahl
 

Gustav Lundgren är en gitarrist av världsklass och som tillsammans med sina eminenta medmusiker är något av det tajtaste man kan tänka sig. De hade inte haft några som helst problem med att bjud på en konsert på egen hand. Men nu fick vi också den stora äran att bevittna den mycket unge Antoine Boyer som sedan länge redan bevisat vilken mirakulös gitarrist han är.  

Gustav Lundgren Trio med Antoine Boyer. Foto Jesper Ekdahl
Det här var något av det bästa jag bevittnat på länge något som även mina kamrater denna kväll var överens om.          

tisdag 12 januari 2016

Tschick - Wolfgang Herrndorf

Oj! Vad jag har skrattat det senaste dygnet under läsningen av den härliga och rörande romanen Tschick. Det är den andra boken från det nystartade förlaget Nilsson som jag läser. I höstas skrev jag om den ungerska klassikern Resa i månljus

Romanen Tschick kom ut i Tyskland 2010 och blev en omedelbar succé och något av en kultroman med 2 miljoner sålda exemplar och är hitintills översatt till 24 språk. Författaren Wolfgang Herrndorf (1965-2013) debuterade 2002 med romanen In Plüschgewittern. Tidigare samma år som Tschick kom ut hade Herndorf fått diagnosen glioblastorm, en elakartad och oftast obotlig tumör i hjärnan.

Han producerade i rasande takt en mängd texter. Däribland ytterligare två romaner, den sista förvisso ofärdig, under de tre återstående år som han levde innan han den 26 augusti 2013 valde att avsluta sitt liv. Han sköt sig vid Hohenzollernkanalen i Berlin.


Maik Klingenberg är fjorton år och inte särskilt populär. Han kommer från en välbärgad men krackelerande familj. Hans mamma är alkoholist som då och då åker iväg till ett skönhetsinstitut (eufemism för avvänjningsklinik) och pappan är en vänsterprasslande mäklare som har ekonomiska problem efter flera felplaceringar. Sommarlovet har precis börjat och Maik lämnas själv hemma med 200 euro. Mamman har åter igen åkt till ett skönhetsinstitutet och pappan har åkt iväg med sin sekreterare på affärsresa.

Den tysk-ryske klasskamraten Tschick som han tidigare inte haft mycket kontakt med dyker oväntat upp i en stulen Lada en av sommarlovets första dagar. Nu börjar en rolig och hisnande färd genom den Östtyska landsbygden.Det styr kosan mot Valakiet där Tschick påstår att hans morfar bor. De båda ungdomarna som är väldigt olika men som förenas i sitt utanförskap lär nu känna varandra. Denna roadtrip berättas på ett rappt och humoristiskt sätt där vi får ta del av många dråpliga situationer och flera roliga möten med underliga typer.

Den har jämförts med "Räddaren i nöden"och det ligger nog en hel del i det. Det finns klara paralleller och blinkningar till Salinger.
Det här är en roman som jag kan rekommendera till många. Den är också utmärkt att sätta i händerna på unga vuxna. I Tyskland lanserades den som ungdomsroman.