söndag 11 februari 2018

Konsert med Goran Kajfeš Subtropic Arkestra på Victoriateatern -2018-02-10

Det blev en härligt galen magisk kväll på Victoriateatern igår med Goran Kajfes Subtropic Arkestra

Bandet har en ny, grammisvinnande skiva i bagaget, The Reason Why vol.3 som liksom föregångarna Vol.1 och Vol.2 innehåller favoritlåtar från Goran Kajfes egen skivsamling. 

Goran Kajfes. Foto Jesper Ekdahl


Subtropic Arkestra. Foto Jesper Ekdahl
Konserten var uppdelad i två set med en kort paus i mellan. Vi fick huvudsakligen höra låtar från den nya skivan, men också några äldre låtar bland annat en med turkisk prägel som svängde gött. 

Medlemmarna i bandet är förutom Goran Kajfes själv på trumpet, Jonas Kullhammar, tenorsaxofon, Per "Ruskträsk" Johansson, Baryton och sopransaxofon,flöjt, Reine Fiske, gitarr, Jesper Nordenström, piano och Fender Rhodes, Johan Berthling, bas och Johan Holmegard, trummor.

Bandet har skapat ett eget musikaliskt universum av de inbördes ganska olika covers från alla världens hörn. Låtarna får sin "Subtropiska" psykedeliska jazz fusionsprägel oavsett låtarnas hemvist. 
Det var en omtumlande och fantastisk konsert där spelglädjen inte gick att ta miste på. 


Kvällen fick ett lite roligt slut. När jag och mina kamrater satt på Bullen och summerade konserten över en öl så dök bandet upp strax innan vi skulle gå. Fick då möjligheten att ta denna bild på ett gäng glada musikanter.    

söndag 4 februari 2018

Fire! Orchestra - Victoriateatern 2018-02-03

Häromkvällen gästade svensk jazz största musikkollektiv Fire! Orchestra Malmö. 
Den nya konstellationen  av bandet beskrivs så här.
"Den nya versionen av Fire! Orchestra är här! Efter de tidigare upplevelserna av “Exit”, “Enter” och “Ritual” förändras nu allt. Ny sättning, nytt koncept, nytt sound – och ett nytt verk: Arrival! Jazz, impro, nutida konstmusik, rock, pop, noise – FIRE! Orchestra bjuder på det absolut bästa från musikens alla världar med musiker från gräddan av den svenska kreativa musikscenen. Långsamt, hårt och vackert i ett kompromisslöst improvisationsinferno.
I denna nya akustiska sättning läggs ett större fokus på stråk och klarinetter som skapar en helt ny ljudsituation och ett annat sätt att arbeta med musiken. Kombinationen av erfarenhet från de tidigare verken och nyförvärvet av medlemmar i ensemblen skapar en kreativ miljö med rum för utveckling mot något ännu mera unikt och spännande. Mariam Wallentins och Sofia Jernbergs röster fortsätter att vara den kreativa frontlinjen, där Fire! Orchestra arbetar på ett helt nytt sätt; de använder sig till och med av en cover av Robbie Bashos ”Blue Crystal Fire”. Linjer och lager av skråkpoesi tillsammans med energin och intensiteten av klarinetter, möter långsamma riff-fundament och hängivna sångröster. Pointillistiskt pianospel och harmonisk frihet samsas med vilda, högenergiska trumpettoner.
”Arrival!” handlar om att vara tillsammans och om att dela. ”Arrival” är ankomsten av något nytt, ankomsten av en ny klang och färg, ankomsten av den nya Fire! Orchestra." 



Musiker har kommit och gått,  som mest bestod bandet av 28 musiker. Igår stod 14 musiker på scen samtidigt. Den hårda kärnan har sedan starten 2009 varit trion, Johan Bartling, bas, Andreas Werliin, trummor och Mats Gustafsson, saxofon. 
Igår kunde tyvärr inte Mats Gustafsson medverkar, då han drabbats av en svår influensa.  Anna Högberg, som tidigare varit medlem av orkestern, ersatte med kort varsel och på så sätt blev bandet fulltaligt.        

På scen:
Mariam Wallentin – röst
Sofia Jernberg – röst
Anna Lindal – violin
Leo Svensson – cello
Josefin Runsteen – violin
Katt Hernandez – violin
Per Texas Johansson – kontrabas och basklarinetter
Christer Bothén – kontrabas och basklarinetter
Isak Hedtjärn – Bb klarinett
Alexander Zethson – piano
Susana Santos Silva – trumpet
Mats Gustafsson  /Anna Högberg- barytonsaxofon
Johan Berthling – bas
Andreas Werliin – trummor
Mikael Werliin – ljud
Musik av Fire! & Mariam Wallentin
Lyrics by Mariam Wallentin
Allt arrangerat av Fire! Orchestra

Vilken fantastisk kväll det blev! Spännande och subtilt var bara förnamnet denna kväll på ett utsålt Victoria.    

torsdag 1 februari 2018

68 - Henrik Berggren

I dag är det femtio år sedan en av 1900-talets mest ikoniska bilder togs. Den 1 februari 1968 kunde alla som hade TV se hur Saigons polischef Nguyen Ngoc Loan på öppen gata avrätta FNL-aktivisten Nguyen Van Lem. Protester mot det smutsiga krig som pågick i Vietnam hade funnits innan, men denna händelse kom att påverka den amerikanska opinionen fundamentalt.

Det är också den bilden som är en av de första bilderna läsaren möter i boken 68.

Historikern och journalisten Henrik Berggren (som tidigare bl.a. skrivet en uppmärksammad biografi om Olof Palme - Underbara dagar framför oss) har skrivit en sansad och rikt illustrera bok. 


Det är en trivsam och underhållande bok som i några korta kapitel skildra det väsentligaste. Ett viktigt påpekande görs redan i förordet. Det handlar om att året är mer komplext än vad den gängse bilden är.

"För många var 1968 något som utspelade sig någon annanstans och berörde andra människor.
De flesta svenska läste inte Marx, rökte hasch och lyssnade på Jimi Hendrix, utan tittade på High Chaparral, drack mellanöl och gillade Gunnar Wiklund. Pingströrelsen hade 90 000 medlemmar och den maoistiska organisationen KFML räknade in 700 klassmedvetna kämpar, främst i Uppsala och Lund. Mer än tre fjärdelar av alla ungdomar mellan 14 och 24 ville bevara monarkin och hälften trode säkert eller med viss tvekan att Gud fanns. Att "allt var i rörelse" är en av de stora myterna om 1968."     

En fantastisk presentbok som rekommenderas varmt.