söndag 2 juni 2024

Konsert med Andreas Hourdakis Kvartett- Inkonst -2024-06-01

Gårdagens konsert med Andreas Hourdakis kvartett var av världsklass. 

Föreningen Jazz i Malmö avslutade säsongen med den mångsidiga och hyllade gitarristen Andreas Hourdakis nybildade kvartett på Inkonst.     

Andreas Hourdakis som under årens lopp har spelat med Magnus Öström band, Lars Danielsson, Jeanette Lindström, Karin Hammar, Ceacilie Norby och många fler, skivdebuterade i eget namn 2015 med skivan In a Barn som följdes upp med den hyllade skivan Señor där han tolkar Bob Dylan. 2020 kom den kritikerrosade skivan Underworld 

På den nyligen släppta skivan Report to Keftiu har bandet gått från trio till kvartett och medverkande musiker på skivan liksom gårdagens konsert är Martin Höper på bas, Jon Fält på  trummor, Jonas Östholm piano och Andreas Hourdakis på gitarr. 

Det var stor skandal att inte fler hade sökt sig till Inkonst igår. Det borde varit fullsatt anser jag, för det vi fick ta del av var exceptionellt bra spel av ett band i världsklass där åtminstone mina associationer gick till tidig Pat Metheny Group. 

Konserten bestod av två sett, där låtarna huvudsakligen kom från nya skivan, som är en hommage till Andreas Hourdakis grekiska rötter, eller mer specifikt ön Kreta. Redan i låt nummer två blev detta inslag märkbart, när de spelade en kretensisk folkvisa Protos Syrtos, från nya skivan. Här, som jag sa till min vän, kom man att tänka på den grekiska bouzoukin.



Stora delar av konserten var jag uppfylld av bandets magik som bestod av ömsom själfulla, stilla partier liksom mera fartfyllda och uppsluppna partier. En stadig Martin Höper, en lekfull och vildsint Jon Fält, en eftertänksam och lågmäld Jonas Östholm tillsammans med en flyhänt och briljant Andreas Hourdakis gjorde konserten till det bästa jag hört på länge.