tisdag 19 september 2023

Reseberättelse från London - 2023-09-14- 09-17

 En resa bland boklådor, författare och en och annan Pub. 

Det har blivit några resor med Bokhandelsskolan genom åren (se under rubriken Bokbranschen) och till London gick resan så sent som 2019. 

Den gången (länk) var temat för resan, James Daunt, mannen som räddade Waterstone, denna gång kan Temat sägas vara Pandemin och Brexit. Vad har det betytt för den Engelska Bokhandeln? 

       

Torsdag 14/9.

Hade satt klockan på väckning 04.30, men vaknade långt innan, tyvärr. Kunde lika bra drar till Kastrup, var där strax efter fem. Gick fort att lämna in väskan och sedan för att äta frukost. 

Planet lyfte strax efter planerad avgång 7.50 och landade lokal tid 9.05. Det var långa köer till passkontrollen, något som tyvärr är en konsekvensen av Storbritanniens utträde ur EU. 

Sedan blev det också över en timmes väntan på resten av gruppen, som kom från Stockholm. 

När vi alla var samlade, så hälsades det på både nya bekantskaper, och många gamla bekanta. Flera av oss har varit med tidigare på dessa studieresor med Bokhandelsskolan. 

Vi anlände till Hotel President som ligger alldeles vid Russell Square Park. Hotellet är mest känt för att Beatles bodde här några månader från sommaren 1963. 







Hotellet ligger perfekt i den trivsamma stadsdelen Bloomsbury. Våra rum var ännu inte klara för att tas i besiktning, och då alla nu var vrålhungriga var det dags för lunch. 

Vi checkade in på rummen strax efter två och halv tre bestämdes det att vi skulle ses i receptionen för gemensam vandring till några boklådor. Första anhalten var Foyles på 107 Charing Cross Rd. En bokhandel som det var roligt att återvända till, speciellt eftersom vid förra besöket för fyra år seden, blev det bara ett hastigt besök här. Några av oss åkte först upp till Foyles häftiga cafeteria, som var fyllt av främst studenter, men också av andra bok och kaffesugna, främst unga gäster. På borden upplystes man om att man fick sitta två timmar. 







Foyles är en stor bokhandel i fem plan. Sex kilometer av bokhyllor och minst 200 000 titlar i lager. Bokhandeln grundades av två bröder William och Gilbert 1906, på samma gata. 2014 invigdes den nuvarande bokhandeln av ingen mindre än Hilary Mantel. Ofta event av olika slag. 





 

Vi traskade vidare till Waterstones på 203-206 Piccadilly St. Det var trevligt att återse denna jättelika bokhandel med över 150 000 titlar. De har ofta event, här finns två caféer och en restaurang, många mysiga sittgrupper. 










                                        

Efter detta besök, skildes gruppen åt och vi var några som gick vidare först till Masion Assouline, en extravagant och lyxig bokhandel som beskriver sina coffee table books som "the most sophisticated books in the world". Den invigdes 2014 av Hollywoodstjärnor och Krug Champagne. 




 

Fortsatte till en av mina favoritboklådor Hatchard. Denna fina bokhandel var det så trevligt att återse. John Hatchard grundade bokhandeln 1797, vilket gör den till Londons äldsta. Även om bokhandeln numera ägs av waterstone sedan 2002 har den behållit sin eleganta atmosfär. 














Efter detta trevliga besök, kändes det rätt med en öl. Jag hade utsett The French House som är en bar i Soho på Dean St, På denna pub har både Brendan Behan och Dylan Thomas varit stamgäster. 


Efter detta besök var det dags att gå till hotellet. Efter en välbehövlig dusch (det är väldigt varmt och soligt i London, ett ganska oväntat vackert väder) sågs vi alla i receptionen för en kort promenad till kvällens restaurang North Sea, där vi hade en gemensam middag och åt en fantastisk god Fish and chips. Det var en trevlig restaurang, men hög ljudvolym och väldigt varmt. Efter detta gick de flesta hem, men några stannade på vår närmsta pub, Friend at hand för en sista pint innan sänggående. 

Fredag 15/9.  

Vaknade ganska tidigt, åt frukost vid sju och efter det en längre promenad i Bloomsbury. Även idag är det varmt och soligt. Började i Russel Square Park, en 2,5 hektar stor park som invigdes 1806. 

Här utspelade sig ohyggliga scener vid terroristattackerna i London 2005. Två av de fyra sprängladdningarna detonerade alldeles i närheten av Russel Square. 

Här följer nu en vandring i de blå skyltarnas spår. På Landsdowne Terrace finner vi 






Här låg redaktionen för det inflytelserika litteratur och konst magasinet Horizon. Två av magasinets skribenter George Orwell och Sir Stephen Spender är förevigade på skylten. Andra skribenter var Bertrand Russel, Dylan Thomas, Graham Greene, T.S Eliot och många fler. 

Nästa Blåa skylt finner vi på Brunswick Square. 


Här bodde medlemmar av Bloomsbury gruppen en kort tid. Att en kvinna, Virginia Woolf, bodde med fyra män ledde så klart till stor skandal. 

Lite längre fram ligger ett museum Foundling Museum, som berättar historien om Londons Foundling Hospital (Foundling är ett gammalt ord för hittebarn) som grundades 1739. 

Foundling Museum

 

Vidare till nästa blå skylt på Judd St. I detta hus var Alexande Herzen verksam och skötte den fria ryska pressen 1854-56. 

Alexander Herzen.

 Nästa finner vi på 32 Tavistock Pl. I detta hus bodde Jerome K. Jerome 1884-85. 


     

Sedan vidare till 52 Tavistock Pl som ligger mittemot Tavistock Square Gardens. Här finner vi Virginia Woolfs och maken Leonards hem. Här bodde de 1924 till 1939. Huset finns inte längre, då det bombades. Här ligger idag Tavistock Hotel. 

Här låg ett hus där Virgina Woolf bodde. 


Går vi sedan in i parken. 




Så finner vi en byst av Virginia Woolf. 


I parken finner vi också en staty av Mahatma Gandhi. 


 
 

   

Innan jag återvände till hotellet hann jag också med en tur bort till St Pancras Renaissance Hotel. En mäktig byggnad som byggdes som hotell, men användes under många år av British Railway som kontor 1935-80. 

2011 återöppnade det som hotell, 138 år efter original öppnandet 1873. Här finns 244 rum, två barer och två restauranger, balsal och många konferensrum. På översta våningen finns också 68 privata lägenheter. 

 




 
 

Nu var det dags att möta alla andra på hotellet. Klockan 10.00 vandrade vi iväg för att träffa engelska bokhandlarföreningen på 6 Bell Yard. 

Vi passerade bokhandeln The Gilded Acorn i hörnet av Sheffield St och Portsmouth St. 


En glad grupp. 



Vi var där i god tid innan mötet klockan 11.00. 



Engelska Bokhandlarföreningen ( The Booksellers Association of the UK and Irland ) bildades 1895. (Den svenska Bokhandlarföreningen bildades 1893) 


Vi träffade den trevliga VD Meryl Halls som kom att berätta under en timme, mycket om organisationen och om Storbritannien och Irlands bokmarknad. 

Vad betalar bokhandlarna till organisationen? Ser lite olika ut, små bokhandlare med omsättning under £ 300 000 betalar £ 125 och de större betalar £ 1000 i årskostnad. 

Under pandemin kom det fram ganska tydligt att det fanns många bokhandlare som inte hade riktig koll på BA och visse vad de gjorde. Man fick många nya medlemmar under pandemin. 

Organisationen representerar ca 95% av bokhandlarna. Man finns för att ge stöd, ge råd och ta fram lösningar. 

För de, främst mindre boklådorna finns ett praktiskt betalningssystem som tar hand om betalningen av fakturor och som underlättar returer. 

Man tillhandahåller jättefina gåvokort/presentkort. En otrolig mängd kurser genom e-learning där över 300 medlemmar deltar varje månad. 

Man ger ut en gemensam tidning och gemensam katalog. 

(Här kommer mer text längre fram) 

Efter detta givande möte skildes gruppen åt och Jag, Staffan, Malin, Annika, Reinhold, Pia, Lennart och Ewa gick för att äta lunch på Somerset house, intill King's College.

Efter detta ville jag åka och titta på något som jag fått rekommenderat av en vän, nämligen Battersea Power Station. Jag fick sällskap av Malin och vi gick till Leicester Square där vi tog tunnelbanan (Northern Line). 



Detta gamla kraftverk, som under sin storhetstid, försörjde en femtedel av London med ström, har sedan förra året gjorts om till galleria. För alla Pink Floyd fans är det en ikonisk byggnad, då den är på skivomslaget till Animals. En skiva löst baserad på George Orwells Djurfarmen. (den första skivan med Pink Floyd jag köpte) 


                  

Affärerna i gallerian har öppet 10.00 - 21.00, måndag till lördag och 12.00 - 18.00 på söndagar. Restauranger, caféer, barer och bio har öppet längre. Besökte bokhandeln Battersea Bookshop och köpte där en underbar bok, som jag inte sett tidigare, med alla Londons boklådor. 


Bokhandel. 


     

Informativ bok om alla Londons Boklådor. 

Sedan gick vi ut på baksidan mot Themsen och tog en öl. 



Vi valde sedan att ta bussen, ett bra och trevligt beslut, som förvisso tog en timme, men där man fick se mycket. Vi bytte buss vid Liverpool Street Station och klev av vid King's Cross St. Pancras. För andra gången idag kikade jag in på St. Pancras Renaissance Hotel. 



  

Nu var det hög tid att söka sig mot hotellet för lite vila innan det var dags för middag. 

Strax innan hotellet på Bernard Street fans denna Blåa skylt som talade om att författaren till Peter Pan bodde här 1885-88. 

 


 

Ikväll är det ingen gemensam middag utan jag och Malin gick på en indisk restaurang på Bedford Way och efter det en öl på puben The Queens Larder, bredvid Queen Square Garden. 

Lördag 16/9.  

De flesta i gruppen tog oss denna morgon till Notting Hill. Då det var lördag var det marknad på Portobello Rd. Helt otroligt med folk! Alldeles i början 22 Portobello Rd finns en plakett som talade om att här bodde George Orwell 


  

Fortsatte trängas längs med Portobello och tänkte på filmen Notting Hill och scenen där Julia Roberts vandra och årstiderna växlar.

Gick förbi The Travel Bookshop. Som inte är en bokhandel utan en souvenirbutik. Men det är här man spelade in scenerna från bokhandeln i filmen ( för butiken som var inspirationen, dvs runt hörnet, det som nu är The Notting Hill bookshop, hette The Travel Bookshop, men ägaren ville inte ha ett filmteam i butiken. Utan istället fick man bygga upp bokhandeln i denna butik. Sedan när butiken nedan stängde, tog man skylten till denna butik)            



Så när vi längre fram svänger in på Blenheim Cres finner vi numera sedan 2001 The Notting Hill Bookshop som alltså ligger i de ursprungliga lokalerna för The Travel Bookshop.


Blev detta begripligt?

Som sagt platsen för denna bokhandel är den ursprungliga inspirationen till Filmen, som alltså fick spelas in på Portobello Rd.(se ovan) för ägaren ville inte medverka. Bokhandeln har en skylt på bokhandelsväggen, 



som förklara detta. 

Jättemånga människor samlas framför denna lilla bokhandel, där inte många kommer in. Fast de flesta verkar mest intresserade av att fota varandra framför butiken. 

Bokhandeln på andra sidan Books for Cooks hade stängt.

När man sedan rundar och kommer in på Kensington Park Rd ligger den trevliga bokhandeln Lutyens & Rubinstein (där vi hade en träff med ägarna förra gången vi var här). Men också denna gång fick vi ett samtal med personalen, som kunde berätta lite om hur det gick och hur pandemin påverkat dem.  





Här skildes vi åt, för ganska många skulle på teater och åter andra skulle vidare till andra bokhandlare. 

Jag bestämde mig för att promenera ensam lite planlöst till Daunt Book. Idag var det den soligaste och varmaste dagen. Säkert minst 24 grader och i solen än mer. Hade jag visst detta, så hade jag haft min stråhatt med till London, då den hade behövts idag. 

Så jag promenerade längs med Ladbroke Grove till Daunt Books på Holland Park Ave.

 


Daunt Books är en kedja av boklådor som grundades 1990 av James Daunt, som sedermera också VD på Waterstones och häromåret likaså på världens största bokhandelskedja, den amerikanska Barnes & Noble. 

Gick tillbaka på Holland Park och passerade huset där P.D James bodde 1984-2012. 

P.D James bodde här 1984-2012.

Promenerade vidare en bit, men tog sedan buss längs med hela Hyde Park och gick av vid Marble Arch, där jag promenerade till den stora Daunt Books Marylebone.




                  

Nu var jag hungrig, så efter en stunds promenerande stannade jag på en mysig italiensk restaurang Santa Maria på New Cavendish St. Där satt jag ute och åt en fantastisk god pizza med mycket färsk chili och tittade på BT Tower. 

  


Jag gick sedan och strosade i Soho och Chinatown. Så mycket folk i rörelse idag, gatumusikanter och andra uppträdanden överallt. 

Jag trodde inte jag skulle skriva detta, men jag var nu trött på solen. Så jag gick till Banksy konstutställningen på Regent St. 
















        

Nu var det dags att börja söka sig till hotellet längs med Shaftesbury Ave. Smet in på St James Tavern, en pub Charles Dickens brukade besöka, för en svalkande Guinness. 

Fortsatte promenera. Var rejält trött nu. Har varit många timmar i solen och gått många kilometer idag. Stannade vid Museum Tavern som ligger vid British Museum. En Pub som jag besökte förr. Här blev det en pint till i skuggan. 

British Museum. Bild tagen tidigare på morgonen.  


            

Nu var det absolut hög tid att återvända till hotellet för gemensam middag. Han med en dusch och en kort vila, sedan ner till baren för en Cosmopolitan med Lars och Ted. Klockan tio över sju sågs vi alla för en promenad till restaurang Cabana, 7 Giles High St. En brasiliansk restaurang som serverade en tre rätters överdådig middag. Små olika läckra mumsbitar till förrätt, sedan en väldigt stark kryddad kycklingrätt ( några upplevde den alldeles för stark) och till efterrätt, glass, kokos, stekt ananas och smulor av sockerkaka. 



Mätta och belåtna bröt vi upp och väl på hotellet var vi några som fortsatte umgås över några drinkar i hotellbaren. 

Söndag 17/9.

Vaknade som vanligt tidigt, men var för första gången under resan lite trött. Det blev många steg igår. Efter frukost en kort promenad innan vi alla skulle träffas. 

Gick för att titta på Charles Dickens Museet som ligger väldigt nära .Det var stängt (öppnade 10.00) 



          

 Vi träffades nästan alla klockan 10.00 för gemensam promenad till Bourough Market.

 Vi gick först förbi Bush House, 



vidare förbi Royal Courts of Justice,



och vidare till Temple Church. Här höll Staffan ett litet föredrag med inblickar i engelska rättsväsendet, på innergården framför Tempel kyrkan. Kyrkan byggdes av tempelherreorden och invigdes 1185. 





Denna kyrka spelar stor roll i engelsk juridik och litteratur. Magna Charta (tidig engelsk lagtext) sägs ha undertecknats här 1215. En av de centrala punkterna i lagtexten är denna. 
 

"Ingen fri man får häktas, fängslas, berövas sina rättigheter eller tillgångar eller dömas till fredlöshet eller landsflykt eller på annat sätt ofredas eller förföljas annat än efter laga dom av sina jämlikar och enligt landets lag"

Magna Charta satte bestämda gränser för kungamakten. Dess betydelse låg i att det kunde uppfattas som en slags författning , som varje engelsk kung fick lov att rätta sig efter. 

Tempel kyrkan ligger väl dold och har före Dan Browns bok Da Vinci Koden från 2003 inte varit någon turist magnet.  

Sedan gick vi vidare över Millenium Bridge. här såg man tydligt St. Paul's Cathedral bakom oss och framför oss tornade Tate Modern. 


    

 


       




Vidare förbi Shakespeare's Globe 




När vi kom fram till Bourough Market var det väldigt mycket folk. Tanken att äta inne bland marknadsstånden avslogs och vi satte oss på en utmärkt fiskrestaurang precis i början istället. Efter en utomordentlig lunch tog  jag en kort titt på marknaden 






Sedan tog vi tunnelbanan tillbaka till hotellet och var där i got tid innan bussen kom, som skulle ta oss till Heathrow klockan 15.00.

Vi anlände till Heathrow kl 16.00 och här tog vi adjö av varandra då vi hade olika avgångar hem. 

Adjö London för denna gång!    

        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar