fredag 20 oktober 2023

Konsert med Angélique Kidjo och MSO på Malmö Live -2023-10-19

Igår var det första kvällen av två med årets Polarpris vinnare Angélique Kidjo. Konserterna är en del av programmet under Malmö Folk festival som pågår mellan 19-22 oktober. 

Foto: Sofia and Mauro

"Angélique Kidjo slog igenom som 20-åring på 1980-talet i hemlandet Benin i Västafrika. Sedan dess har hon gett ut 16 album, blivit uppmärksammad och hyllad världen över och har mottagit flera prestigefyllda priser. Hon har bland annat tilldelats fem Grammys och är en av 2023 års mottagare av Polarpriset. Angélique Kidjo är inget mindre än en världsstjärna som når ut både brett och stort med en ständigt växande publik. I oktober ger hon en efterlängtad konsert på Malmö Live. Angélique Kidjo har skapat ett eget musikaliskt universum med sin unika stil, där hon blandar både genrer och språk. Hon växlar mellan att sjunga på engelska, franska och de västafrikanska språken yoruba, fon och goun. Stilmässigt rör hon sig eklektiskt mellan bland annat afropop, hip-hop, afrobeat och dancehall." (från programbladet)


Kvällen konsert utgår från albumet "Sing" som släpptes 2015 och som är ett samarbetet mellan Angèlique Kidjo, dirigenten Gast Waltzing och Luxemburg symfoniorkester. 

Ikväll då med med Malmö symfoniorkester, som är vana vid denna slags cross over-projekt.  Alla 11 låtar från albumet spelades, plus ytterligare 6 låtar. 

Så här såg Setlistan ut. Black Rhumba, Bahia, Summertime, Kelele, Malaika,Fifa, Samba Pa Ti, Ominira, Nanae, Mama Golo Papa, Zelie, Naima, Otishe, Loloye, Petite Fleur, Agolo, Afirika. 


Jag har i ärlighetens namn inte lyssnat jättemycket på henne, och har ingen vidare koll på hennes karriär. Minns henne mest från hennes tidigaste hits i början av 90-talet. 

Men då jag gillar den här typen av projekt med nya musikaliska möten, så ville jag gå.

MSO är en fantastisk orkester, och arrangemangen var super och Angélique Kidjo var så klart alldeles storartad fantastisk, ändå var jag väl inte helt nöjd. Det ville aldrig riktigt lyfta. Det är två musikaliska världar som krockade något. Orkestrerad musik funkade väldigt bra i de lugnare partierna, men i de mera rytmiska låtarna saknades trummorna och beatet.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar