måndag 15 juli 2019

Konsert med Marcus Miller - DR Koncerthus - 2019-07-14

Det har varit få besök på årets Copenhagen Jazzfestival, men på festivalens sista dag blev det konsert med den amerikanske basikonen, producenten och kompositören Marcus Miller

Jag hade köpt biljett på tredje raden framför scen. Det hade jag helt glömt bort så jag blev väldigt överraskad när jag fick se var jag satt. Fantastisk plats som innebar stor närhet och som också möjliggjorde bra bilder. 


Alex Han, Julian Polack, Russel Gunn, Marcus Miller. Foto Jesper Ekdahl
Vid nyligen fyllda 60 år kan Marcus Miller se tillbaka på en fyrtio år lång karriär. Han har spelat bas på över femhundra skivor, turnerat som tjugoettåring med Miles Davis och senare var han också producent för flera av Miles sista skivor och han har skrivet en mängd låtar för andra artister. 

Hans senaste skiva Laid Black har nyligen Grammynominerats för bästa samtida instrumental album. Det är framförallt material från denna skiva som han är ute på turné med. 


Alex Han, saxofon. Marcus Miller. Foto Jesper Ekdahl

Marcus Miller, DR Koncerthus. Foto Jesper Ekdahl 

Konserten började något trevande och jag var lite skeptisk men redan efter tre låtar började det bli riktigt bra för att sedan växa rejält. 


Alex Bailey, trummor. James Francies, keyboard. Foto Jesper Ekdahl

Julian Pollack, keyboard. Foto Jesper Ekdahl  
Marcus Miller och hans band, som bestod av den hårt arbetande Alex Bailey bakom trummorna, de två keyboardisterna James Francies och Julian Pollack och de två blåsarna Alex Han på saxofon och Russel Gunn på trumpet bjöd på två timmar fin underhållning. 

Kvällens repertoar kom som sagt framför allt från den nya skivan Laid Black, med låtar som Trip Trap, 7-T's, Sublimity och flera andra, men vi fick också höra Bitches Brew av Miles Davis och Tutu som Marcus Miller skrev för Miles Davis. Marcus Miller framförde också på basklarinett en gospellåten How Great Thou Art  


Marcus Miller på basklarinett. Foto Jesper Ekdahl

  
Det var en konsert där Marcus Miller visade sin fantastiska spelskicklighet och vi fick många bevis på hans tekniska briljans både med bandad elbas och bandlös. 
       

          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar