onsdag 29 maj 2024

Konsert med Gilbert Holmström Quintet - Inkonst- 2024-05-27

En legend gästade Malmö denna måndag. Gilbert Holmström (f 1937) fyller under året 87 år. Han skivdebuterade 1965 med den ikoniska skivan Utan misstankar. 

2019 mottog han Riksförbundet Svensk Jazz hederspris Lifetime Achivement för sin gärning i svensk jazz. 

Gilbert Holmström är en pionjär inom frijazzen och under 60-talet hade han en kvintett, som var starkt påverkad av musiker som Ornette Coleman, Albert Ayler och Archie Shepp.

Under 70-talet ändrade gruppen namn till Mount Everest, och kom att spela mer fusionsmusik.     

Kvällen band består av pianisten Mathias Landaeus, har spelat med Gilbert Holmström sedan 2012 och de senaste åren med sin trio där Johnny Åman, bas, Cornelia Nilsson, trummor ingår. Den norske trumpetaren Erik Kimestad är gruppens nyaste medlem.   

Gilbert Holmström Quintet: Foto Jesper Ekdahl



Kvällens repertoar är mestadels låtar från gruppens nyligen utkomna skiva PEAK, som huvudsakligen består av kompositioner av Gilbert Holmström, men också något oväntat två låtar av Ennio Morricone. 


  

Det blev en magnifik kväll med bländande spel från alla inblandade. Det är svårt att tro att Gilbert Holmström är så gammal som han är på pappret. Han är fortfarande vital och spelet är det inget fel på. Bandet är suveränt samspelta och det lämnas utrymme för soloprestationer åt alla envar. Flera i publiken är med på rörligheten och dynamiken i vad bandet tar sig för. Det ropas och tjoas friskt och applåderna är starka när bandet avslutar kvällens mycket fina framträdande. 


                   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar