måndag 20 oktober 2014

Klassiska Jazzskivor

I avdelningen klassiska Jazzskivor har nu turen kommit till en skiva med artisten och altsaxofonisten Art Pepper. Nämligen den väldigt fina plattan Art Pepper meets The Rhytm Section.

Art Pepper föddes 1 september 1925 och dog i hjärnblödning 15 juni 1982.  I hans skakande självbiografi Straight Life som hans tredje fru Laurie nertecknade kan man läsa om hans smärtsamma liv. Hans mor var bara 14 år då hon fick Art med en sjöman. Föräldrarna var gravt alkoholiserade och han skickades därför till sin farmor. Han visade tidigt stort intresse för musik, började spela klarinett vid nio och bytte sedan till altsax vid tretton.

När han var sjutton började han spela professionellt med Benny Carter och sedan med Stan Kenton orkester. Betraktades på 50-talet som den ledande postparker saxofonisten. Tillsammans med Chet Baker, Gerry Mulligan och Shelly Manne brukar Art Pepper förknippas med västkustjazz i motsats till östkustjazz dit artister som Charlie Parker och Dizzy Gillespei räknas. Fast i Art Peppers fall kanske det handlar mer om geografi än om spelstil.

Hans karriär blev upprepade gånger avbruten av missbruk av heroin och flera långvariga fängelsestraff. Men vad som är ganska anmärkningsvärt är att detta inte påverkade kvaliteten på hans inspelningar som höll hög kvalitet under hela hans karriär.

På denna mycket högt värderade platta från 1957 spelar Art med Red Garland, Paul Chambers och Philly Joe Jones, som vid tidpunkten var rytmsektionen i  Miles Davis kvintett.

Skivan är en milstolpe i Art Peppers karriär som var hans tionde inspelning som ledare. Här når han mästerliga höjder med sitt spel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar