torsdag 9 oktober 2014

Nobelpriset i Litteratur 2014.


                                                                GRATTIS!
Patrick Modiano 

Årets Nobelpristagare i litteratur är fransmannen Patrick Modiano. Svenska Akademiens motivering lyder: "För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".


Det mest överraskande med dagens tillkännagivande av Nobelpriset i litteratur var nog att det var en fransman redan igen. Det var inte mer än åtta år sedan sist, då Le Clézio fick det. Och lustigt nog är det samma förlag som ger ut även årets pristagare, nämligen Elisabeth Grate Bokförlag, vilket också är värt ett grattis.

Han finns rikligt representerad på svenska. Nu är det som alltid med nobelpristagare att även om böcker finns i tryck, så är det små upplagor som fort tar slut. Tre av hans titlar fanns i tryck på ovannämnda förlag. Nu kommer de tilltryck av dessa. Sen får vi se med hans lite äldre titlar. Norstedts gav ut honom på 70 och 80-talet. Även Bonniers har gett ut honom. Sedan var det lite roligt att förlaget Daidalos precis utkommit med en bok om honom.




Om det här är nobelprisklass är inte jag rätt person att bedöma. Har bara läst Nätternas gräs och den var mer än bra. Vad jag däremot kan bedöma är att det var ett mycket bra val sett till bokhandelns perspektiv. Är övertygad om att han har potential att sälja bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar