fredag 31 oktober 2014

Konsert med The Super Trio 2014-10-30

Gårdagens konsert med The Super Trio var en enastående upplevelse. Mer om det strax. Men först något om hur turnén har kantats av sjukdomar. Det började redan i somras, då Dennis Chambers som är gruppens ordinarie trummis insjuknade. Turnén fortsatte då istället med Gary Novak på trummor. Så igår insjuknade akut Jeff Berlin under dagen. Olika besked lämnades på vem som skulle ersätta honom. På hemsidan stod det att ersättare skulle vara Jonas Hellborg, fast samtidigt på evenemangets facebooksida stod istället att Udo Pannekeet skulle ersätta. Så något förvirrande var det allt.

Bild på den ursprungliga trion med Scott, Jeff Berlin och Dennis Schambers. 

Jag tog det med ro och inväntade med spänning vad som skulle hända. Eftersom det var picknickkonsert, hade jag med mig läckerheter bestående av olika salami och ostar som sköljdes ner med S:t Eriks IPA.

Så var det då dags för musik. Först ut var förbandet We Float, som består av två unga tjejer, Linda Bergström på sång och Anne Marte Eggen på bas som också komponerat låtarna. Under tjugo minuter framförde de några egna komponerade stillsamma och vemodiga melodier.

We Float. Foto Jesper Ekdahl.

Så var det då dags för The Super Trio att inta scenen. Det var tillsagt att vi inte fick fotografera eller filma, så några bilder från konserten finns inte. I stället en pressbild på Scott Henderson.


Något försenade, runt halv nio, kom de småspringande upp på scen. Och mycket riktigt så var det det den holländske basisten Udo Pannekeet (som för de flesta säkert var helt okänd) som bara några timmar tidigare hade flugits in. Så särskilt mycket repande hade det inte blivit. Så utifrån dessa premisser tycker jag nog att han med sin sexsträngade bas klarade sin uppgift med bravur.

Men det hade så klart varit intressant att få sett Jeff Berlin i samspel med de andra två. För visst var det så att samspelet mellan Gary Novak och Scott Henderson var av en helt egen densitet där Udo liksom aldrig riktigt var med.

Men det var ingen tvekan om vem som var kvällens huvudperson. Scott Henderson är en levande gitarrlegend och lärare på GIT. Han har spelat med Chick Coreas Elektrik Band, Joe Zawinuls syndicate och i mitten på 80-talet bildade han Tribal Tech med bassisten Garry Willis. Han är en av de absolut mest kompletta gitarristerna då han behärskar allt ifrån blues, rock, metal  och jazz.

Och detta fick vi som var där på gårdagens konsert flera bevis på. Han bjöd på hela sitt spektra under den knappa en och en halv timme som konserten varade. Ett bländande fruktansvärt grymt, nästan överjordiskt gitarrspel fick vi bevista. Det bjöds på ett gott och blandat, då vi i fick höra Cobham "Stratus", Beatles "Come together", Herbie Hancock "Actual Proof", flera underbara och lekfulla bluesnummer, låt av Wayne Shorter och så Jaco Pastorius signum "The Chicken" och några andra som jag glömt.

En mycket minnesvärd konsert som får högsta betyg.

Ikväll spelar de på Nefertitti i Göteborg och på söndag gästar de Fasching i Stockholm.


    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar