måndag 18 december 2023

Mjölkbaren - Szilvia Molnar

Som mångårig medlem i det lilla fantastiska förlaget bakhålls kärntrupp får man deras utgivning automatisk. Härom veckan kom romanen Mjölkbaren av debutanten Szilvia Molnar.

Szilvia Molnar är född 1984 i Ungern. Hon är uppvuxen i Sverige dit familjen flyttade 1988. Hon bor numera i Austin, Texas. 

Det här är en strålande debut och en både läsvärd och välskriven roman. Romanen fick lysande recensioner i den amerikanska pressen, när den gavs ut i våras. Nu föreligger den på svenska i översättning av Andreas Vesterlund. 


Huvudpersonen är en nybliven mamma, som har reducerats till en mjölkbar, som hon uttrycker det. Det är en skildring moderskapet som är allt annat än sockersött, tvärtom kan det nog provocera en och annan läsare. Modern kämpar med en hotande galenskap, en förlossningsdepression. Det finns explicita intima detaljer om kroppen, rädslor och tankar om att skada barnet, oförmågan att som tidigare vara en tänkande och reflekterande människa inte längre förmå formulera sig och hänga med i partnerns olika utläggningar om tillvaron.  

Det är en brutal och uppriktig skildring av vissa sidor av moderskapet som inte så ofta kommer fram i litteraturen och den bidrar till att jag som man får väldigt många insikter. 

       

   

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar