måndag 14 december 2020

Konsertminne - Blue Note New York

För många år sedan, närmare bestämt 1987 besökte jag och en vän New York. Som jag minns det var det under påskveckan vi var där, men det kan också har varit tidigare i mars. Att vi kom att åka berodde på att Tjäreborg hade en fantastisk kampanj som inte gick att säga nej till. Resan kostade 1995:- för en vecka med flyg och hotell och när man kom hem så lämnade man in biljetten och fick 500:- tillbaka, således kostade resan bara 1495:-. 

Den här lilla minnesreflektionen ska inte handla om resan i stort utan enbart ett konsertminne från en av kvällarna.  Vi kom att nästan varje kväll gå på konsert och se stora artister så som Stan Getz och Dollar brand, men har handlar det om den brasilianska kompositören och pianisten Tania Maria. 



Året innan hade jag skaffat ovanstående skiva, så hon var redan bekant för mig när vi en av kvällarna letade konserter i nöjestidningarna och såg att hon skulle spela på Blue Note.

Att vi skulle besöka denna kända jazzklubb hade vi bestämt, det var bara frågan om vem vi skulle få se och lyssna på.     

Jazzklubben Blue Note är belägen på 131 West 3rd Street i Greenwich Village och öppnade 1981. 


Vi bokade biljetter och bord för middag vid en av sittningarna. Kommer så här många år senare inte ihåg vilken sittning vi valde. Blue Note liksom många andra jazzklubbar i New York har ofta två sittningar och på Blue Note är det kl 20,00 och 22,30.  Vi bodde på ett hotell på sjunde Avenyn mitt emot Madison Square Garden, vilket gjorde att vi promenerade till Blue Note. 

Väl där köpte jag en tröja som jag sedan hade i många, många år innan den slängdes. Jag kommer ihåg att vi var ganska uppspelta när vi satte oss till bords på denna lilla, trånga jazzklubb där man nästan sitter i artisternas knä. 

Tania Maria (född 1948) spelade och sjöng denna kväll med två formidabla medmusiker, nämligen trummisen Steve Gadd och bassisten Eddie Gómez. Det blev en härlig kväll med perfekt jazzpianotriomusik  med mycket samba och bossa nova.

Jag kommer så väl ihåg den goda stämningen och att det var ett härligt rytmiskt ös med fantastiska musiker. En sak som också etsat sig fast är hur en annan känd pianist och god vän till Tania, nämligen Michel Petrucciani bars runt i lokalen av en stor svart man. 

Min vän och jag vandrade glada och nöjda hemåt i New York natten.               

      


fredag 11 december 2020

Årskrönika 2020 med årets bästa böcker och skivor

Det har inte blivit mycket skrivet på denna blogg detta konstiga år 2020. Inga konsertrecensioner (endast denna), då nästan allt (de få som ändå har genomförts har inte varit angelägna nog eller känts säkra.) har varit inställt. Knappt några bokrecensioner har det blivit. Tid har det funnits, men liksom samhället i stort (då med undantag för vården) som har gått på sparlåga, så har också jag gjort det. Har haft svårt att få någonting gjort detta år, förutom det mest nödvändiga. Har jobbat som vanligt förutom två månader i april och maj då jag var kortidspermitterad och bara jobbade några timmar i veckan. Det enda positiva är att jag har genom hela året upprätthållit den träning som jag kom igång med i början av året och som såg ut att vara hotad när pandemin startade. Har inte varit så vältränad på nästan 40 år. Ändå har jag varit väldigt trött hela detta år till och från, vilket mest beror på det här jävla Corona-eländet.   


2020 startade helt okej, jag började som sagt träna flitigt och det mesta annat såg länge ut att vara som vanligt. Gick på konserter, (t.ex. Tonbruket den 22/2) och bio (t.ex. La Belle Époque) som vanligt och som den föreningsmänniska jag är var jag i full gång med att planera alla olika aktiviteter och möten. Jag jobbar i handeln, närmare bestämt i bokhandeln och ända fram till den årliga bokrean var det mesta som vanligt. Allt började strax efter rean, med de första rapporterna och detta obehagliga virus Covid. 

Jag kommer ihåg att det började snackas om detta virus i början mars. Jag åkte till Göteborg den 14 mars och då hade vi en diskussion om att kanske borde man inte åka. Väl där förutom möte var jag också på Göteborgs konstmuseum och såg en fin utställning med bland annat en av mina favoriter Vilhelm Hammershøi. 

   
 

   

   
I början av pandemin och speciellt när jag var permitterad, trodde jag först att all den lediga tid som uppstod skulle kunna användas till en del projekt. Blanda annat ett som jag har sysselsatt mig med under en längre tid som handlar om att skriva en litterär Köpenhamnsguide.  Det startade bra med att en del böcker som direkt berör projektet blev lästa, så som en biografi om Michael Strunge, en fantastisk biografi om H.C Andersen av Elias Bredsdorff och dessutom en del omläsning av böcker som också berör detta projekt så som Tom Kristensens Förintelse och några av Dan Turells deckare, likväl blev det inte mycket skrivit. 

Förutom att läsa som vanligt, tittade jag i början av pandemin på en del serier. Bland annat blev jag väldigt förtjust i den danska serien Badhotellet som jag betade av fem säsonger i raken i slutet av maj och början av juni. 

I juni återgick jag till normal tjänst på jobbet, mest på grund utav att semestrarna började och på så vis kunde vi hålla butiken igång med ordinarie personal. 

Vi fick delvis en varm och fin sommar som jag minns det, främst försommaren och eftersommaren. Min son sommarjobbade för första gången och honom såg jag inte på nästan fyra veckor. När sedan min semester började var frågan vad tusan tar vi för oss, när det råder en pandemi. Upptäckte då något som var väldigt trevligt och berikande, nämligen längre vandringar. Gjorde under min korta semester på tre veckor flera längre vandringar längs skåneleden, med främst min son, men även med kompisar. Gick bland annat, Ystad - Kåseberga, Kivik - Simrishamn, Höganäs - Mölle. 



Något som också har varit utmärkande för i år är att mitt intresse för konst har blivit än mer förstärkt. Förutom att jag under året köpt upp en del av min morfars konst, så har jag upptäckt flera för mig tidigare okända konstnärer. En sådan är den norska konstnären Fritz Thaulow (1847-1906) som jag uppskattar mycket. 

Trots pandemin kunde man ju också besöka museum under sommaren. I juli var det stor utställning med Hilma af Klint på Moderna i Malmö. 



I början av oktober firade vi min sons födelsedag på Bornholm. Familjen tog in på det trevliga Hotel Friheden i Allinge. Vi tillbringade två fina dagar på den vackra ön Bornholm och iakttog så klart alla förhållningsregler som också innebar ansiktsmask eftersom vi var i Danmark. 


         

Året har varit ovanligt långt och det känns så här i december nästan som om det har gått mer än nio månader sedan allt startade. Nog är tiden ur led alltid! 


 

Det svåraste har nog varit att inte få träffa sina äldre familjemedlemmar och släkt. 

Denna lilla årskrönika tänkte jag avsluta med en summering av årets lästa böcker. Här nedan följer nästan alla lästa böcker i ungefär den ordning de lästes. De böcker som jag vill framhäva lite extra är märkta med en *. 

Straff - Ferdinad Von Schirach

Testamente - Nina Wähä

Klubben * - Matilda Gustavsson. Storartat reportage. 

Asymmetri * - Lisa Halliday. Hyllad debutroman.

Berlin 1936 - Oliver Hilmes 

Tre kvinnor - Lisa Taddeo

Stephanie Mailers försvinnande - Joël Dicker

Medlöparna - Géraldine Schwartz. En mycket gripande släkthistoria. 

Håll käften och var söt - Vita Andersen. 

Nora eller brinn Oslo brinn - Johanna Frid

Hitlers död - Luke Daly-Groves

de - Helle Helle 

Fågeltribunalen - Agnes Ravatn

Hit, men inte längre - Maria Maunsbach 

Ur den djupaste glömska - Patrick Modiano

Jackie - Anne Swärd

Yahya Hassan 2* - Yahya Hassan 

Glasvinge - Katrine Engberg

Där kräftorna sjunger - Delia Owens 

Hålla sig vid liv - Michel Houellebecq

I Schopenhauers närvaro - Michel Houellebecq 

Samlade verk* - Lydia Sandgren. Fantastisk romandebut som är en av årets största läsupplevelse.

Brännaren - M.W Craven 

Sen for jag hem* - Karin Smirnoff. Avslutande delen i janakippotrilogin.

Familjen* - Johanna Bäckström Lerneby. Fängslande och skrämmande reportage. 

Den sista sommaren - Gianfranco Calligarich 

Goda grannar - Mattias Edwardsson 

Robert Broberg letar efter sig själv - Klas Gustafson 

Italiens moderna historia* - Eskil Fagerström. En imponerande och mycket läsvärd bok. 

Kim Larsen: mina unga år - Jens Andersen 

En fri agent - John le Carré   

Hovjuvelerarens barn - Gunnar Bolin

Trubbel* - Jan Malmborg. Fin biografi om en av våra bästa vissångare. 

Tänk om - Roland Paulsen  

Tritonus - Kjell Westö 

Sundets röda nejlikor* - Conny Palmkvist. Gripande, spännande och intressant. 

De vuxnas lögnaktiga liv* - Elena Ferrante   

Hämnden är ljuv AB - Jonas Jonasson  

Vårt enda liv* - Martin Hägglund. Kanske årets intressantaste bok. Ganska svår, men det är värt mödan. 


      

Kaffe och cigaretter - Ferdinand Von Schirach 

Renegater* - Klas Östergren. Storslagen avslutning på ett projekt som började för 40- år sedan med Gentlemän.    

Kärlek och främlingskap - Theodor Kallifatides

Lockdown - Peter May

Slöa hästar - Mick Herron

Ytspänning - Oliver Norek 

Längta hem, längta bort* - Kristoffer Leandoer. Underbar! 

Sverigevänner* - Arash Sanari. Klok, rolig och sorgesam 

Livets tunna väggar* - Nina Burton 

Herrarna satte oss hit* - Elin Anna Labba. Augustprisvinnande fackbok.

Samtycke* - Vanessa Springora. Otroligt drabbande. 

Om man älskar frihet* - Nina Björk. Så himla bra! 

Att uppfinna världen* - Katrine Marcal 

Domaren och hans bödel - Friedrich Dürrenmatt 

I grunden god* - Rutger Bregman. Oavbrutet intressant historia om människans natur. 

Tyska huset - Annette Hess

Sidenkatedralen - Sara Danius 

Presens Maskin - Gunnhild Øyehaug. Säregen och nyskapande roman.

Förstfödd - Nykänen och Selåker. 

Hövdingen - Olle Svenning. Ingen ny bok. Utkom 2014.   


Här också några av årets skivor som gett avtryck.  

Magic Spirit Quartet - Majid Bekkas.

Rough and Rowdy ways - Bob Dylan 

From This Place - Pat Metheny 

Taste of Honey - Ulf Wakenius 

U kin B the Sun - Frazey Ford

Big Vicious - Avishai Cohen 

Round Again - Joshua Redman 

Life Goes On - Carla Bley 

Jazz Sabbath 

Optimisme - Songhoy Blues

Jackets XL - Yellowjackets + WDR Big Band

Valentine - Bill Frisell 


Vill avsluta med att önska en riktigt GOD JUL och må detta jävla virus försvinna snart. 

Säger skål med en av årets godaste julöl. 


  

            

torsdag 30 juli 2020

Hovjuvelerarens barn - Gunnar Bolin

Hovjuvelerarens barn av Gunnar Bolin vill jag varmt rekommendera. En myllrande, rik och fascinerande släktkrönika.

   
Gunnar Bolin berättar levande om sina många släktingar i skuggan av de väldiga historiska skeendena under 1900-talet. 
I släktens stora sommarvilla i Småryd utanför Båstad, som köptes 1902 av den ryska tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin och hans hustru Maria, finner Gunnar Bolin en mängd brev skrivna av familjemedlemmar. Med hjälp av dessa brev beskriver Gunnar Bolin sina många intressanta släktingars öde och genom detta får vi också en bild av det korta 1900-talet som historikern Eric Hobsbawm kallar tiden mellan 1914 och 1991. 

Detta att låta mikrokosmos färgar de stora skeendena är sympatiskt och givande. En person som är viktig, men också undflyende är Gunnars egen far Gerhard som avlider 2016, 94 år gammal. Han är en väldigt märklig person som man som läsare blir tokig på. Men det är otroligt underhållande och roligt att ta del av alla egenheter som Gerhard besitter.     

fredag 15 maj 2020

Glasvinge - Katrine Engberg

Nu har det kommit en ny del i Katrine Engbergs populära Köpenhamnsserie på svenska. 
Konstigt nog är det tredje boken i serien. Förra året kom Krodilväktaren , som är första delen i serien, men varför det svenska förlaget Forum väljer att hoppa över andra delen Blodmåne är för mig en gåta.  


Således är det tredje delen som nu släpps på svenska. I Glasvinge möter vi återigen polisen Jeppe Kørner som är den som får ta hand om fallet, men denna gång utan sin partner Anette Werner som är föräldraledig. Hon kommer dock ändå att spela en avsevärd roll i skeendet. En annan bekant är Esther de Laurenti, som har blivit god vän med Jeppe sedan fallet i första boken.  




Glasvinge börja med att en död kvinna hittas i en fontän på Gammeltorv vid Strøget. Hennes kropp är täckt av märkliga skärsår och ganska snart står det klart att hon förblött på ett utstuderat plågsamt sätt. Sedan följer ytterligare två mord på liknande sätt.  Ganska snart pekar spåren i riktning mot det nerlagda behandlingshemmet Fjärilen som behandlade ungdomar med psykiska problem. 
Det blir fort väldigt spännande och spänningen stegras hela tiden. Det är bråttom och Jeppe Kørner har trycket ovanifrån att åstadkomma något fort. Allt utspelar sig under sex dagar. 
           

lördag 29 februari 2020

vårens och sommarens konserttips

Ett nytt år har tagit sin början och därmed är också en ny konsertsäsong inledd. 

Tänkte tipsa om kommande konserter som jag planerar att gå på, men också sådant som jag själv inte kan gå på, men som jag gärna hade gått på om jag kunnat. 

Jag har faktiskt redan varit på några intressanta konserter, så som Iris Bergcrantz på Victoriateatern 25/1 och den 6/2 var jag på en märkliga konsert, Claude Debussy, på DR Koncerthus. Har också hunnit med att se och höra det fantastiska Tonbruket, 22/2 på Victoriateatern.   



Nu till kommande event.   

Redan ikväll händer det grejer i stan, då den fenomenale danske bluesartisten Thorbjørn Risager gästar KB  

På måndag 2/3 kan man se Dominic Miller på Victoriateatern. 

4/3 kommer Zetterberg & Den Stora Frågan till Inkonst

24/3 är vigd åt Østergaard Art Quartet, feat Anders Jormin. En Europeisk supergrupp som ingen jazzintresserad borde missa. 

  


28/3 ser jag mycket fram emot att besöka DR Koncerthus och lyssna på DR Big Band som kommer att hylla Stan Kentons legendariska album "Cuban Fire!" 

30/3 gästas Monday Night Big Band av Christina Von Bülow på Kuben. 

18/4 arrangerar Jazz i Malmö dubbelkonsert på Inkonst med Lisen Rylander Löve och Hannah Tolf. 

23/4 Kathrine Windfeld Big Band på Palladium.   

2/5 är det dags för Tamikrest i Køpenhamn. Fantastisk ökenblues som är ett måste. 

4/5 är det åter dags att se Mike Stern. Denna gång med norska Jan Gunnar Hoff  Group på Amager Bio

13/5 besöker återigen Oddjob victoriateatern.  

21/5 får Folk å Rock fint besök av Frazey Ford som är aktuell med ett ny album. 

3/7 är det dags för Copenhagen Jazzfestival.   

Jag fyller på efterhand. 

  

tisdag 18 februari 2020

Inför bokrean 2020

Nästa vecka stundar årets bokfest, nämligen den årliga bokrean. För en som jobbar i bokhandeln är det mycket att stå i innan allt är klart för beskådan och försäljning. 
Några dagar då vi vänder upp och ner på butiken för att få plats med alla intressanta reaböcker. 

Årets rea är min trettioförsta rea som jag jobbar med, långt många fler har jag upplevt, då 
det var en stor händelse även innan jag började i bokhandeln. 



Tänkte jag skulle tipsa om några personliga favoriter jag läst, men också om böcker som jag själv tänkte införskaffa. En vägledning som är hårt gallrad för att det ska var hyfsat överskådligt.      

Bland romanerna.   

Bomullsängeln av Susanna Alakoski, som redan går på rean, tycker jag är en given bok i kassen. 
I Oxögat av Ida Andersen är en annan.
4321 av Paul Auster bör heller inte förbigås.     
Syskonen av Tessa Hadley
Arv och miljö av Vigdis Hjort bör ingen missa. 
Jag for ner till bror och Vi for upp med mor av Karin Smirnoff är givna.  

Bland deckarna.

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson 
Silvervägen av Stina Jackson. 
Babylon Berlin av Volker Kutscher är brottsligt att missa. 
1793 och 1794 av Niklas Natt och Dag.

Blandat.
Muralgranskaren av David Nessle är obetalbart rolig.  

Historia.

Landet utanför av Henrik Berggren 
Stasiland av Anna Funder är ett mästerverk.  
Svälten av Magnus Västerbro. 
Orden som formade Sverige av Elisabeth Åsbrink.  
Skånes historia i tre delar av Gunnar Wetterberg är en av reans riktiga godbitar. 

Memoarer & Biografier. 
Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm.
Den nya dagen gryr av Johan Svedjedal.  

Annat.
Konsulterna av Lisa Röstlund & Anna Gustafsson är en viktig bok.  
Sapiens Av Yuval Noah Harari.
Det omätbaras renässans av Jonna Bornemark. 


Som sagt, detta är ett litet urval ur årets Reakatalog.  
  

  
   

     

tisdag 11 februari 2020

Minnesord - Lyle Mays

Idag mottogs det tråkiga beskedet att jazzpianisten Lyle Mays dött efter en längre tids sjukdom.  Han blev 66 år.





Lyle Mays är mest känd som medlem av Pat Metheny Group, där han tillsammans med Pat komponerade och arrangerade många av gruppens låtar på en mängd skivor i fyra decennier. De båda träffades 1975 och 1977  medverkar han på Pat Methenys skiva Watercolors och i samma veva skapade de den stilbildande gruppen Pat Metheny Group.
Mays vann elva grammis med Pat Metheny Group och var själv nominerad fyra gånger.    

Lyle Mays var sparsmakad med att själv stå i centrum, men 1986 debuterade han i eget namn. Mays medverkar också på en mängd inspelningar med artister som Joni Mitchell, Steve Swallow, Eberhard Weber, Bob Moses, Rickie Lee Jones, Woody Herman och många fler. 

 “Lyle was one of the greatest musicians I have ever known. Across more than 30 years, every moment we shared in music was special. From the first notes we played together, we had an immediate bond. His broad intelligence and musical wisdom informed every aspect of who he was in every way. I will miss him with all my heart.” Pat Metheny 

 

fredag 7 februari 2020

Konsert - Claude Debussy: Skt. Sebastians martyrium - DR Koncerthus - 2020-02-06

Igår var jag med om något mycket märkligt. Jag var på DR Koncerthus och lyssnade på ett ovanligt verk av den franska kompositören Claude Debussy (1862-1918). 

Verket Le Martyre de saint Sébastien är ett ganska okänt verk av Claude Debussy. Det är ett verk som inte framförs så ofta och nästan aldrig i sin ursprungliga form. 

Vid premiären i Paris 1911 varade framförandet i fem timmar. Det ingår nämligen en stor mängd text och tal i verket, skrivet av diktaren Gabriele D'Annunzio. Debussys musik är enbart en liten del av föreställningen som innehåller element som teater, opera, balett, körsång och orkestermusik. 

Vi uruppförandet blev det skandal, då ärkebiskopen hade förbjudit alla rättrogna katoliker att se förställningen. Biskopen påstod att det fanns erotiska undertoner, men än värre var att Sebastian spelades av en judisk kvinna, balettdivan Ida Rubinstein, som uppträdde med bara ben.   

Debussy samlade senare fyra av orkesterstyckena till ett koncentrat med titeln Symfoniske fragment. Flera har försökt framföra verket i redigerade versioner där texten är kraftigt beskuren, men där så mycket av musiken är kvar. 

I gårdagens förställning framfördes verket i en ny version av dirigenten Alain Altinoglu. Han har arbetat mycket grundligt med materialet och skapat en personlig kompromiss där all musik är bibehållen, men den talade texten är kraftigt nedskuren. 

  
DR Symfoniorkester med Kör: Foto Jesper Ekdahl 


I det stora vackra konserthuset denna kväll fick jag höra något av de märkligaste jag har hört. Där en orkester på 96 personer, en kör på 68 personer och berättaren Nora Gubisch, sopranen Sandrine Piau, de båda mezzosopranerna Isabelle Druet och Marie Kalinine, skådespelaren Éric Génovese och dirigenten Alain altinoglu, sammantaget 170 personer framförde en mäktigt, mystiskt och väldigt annorlunda musikupplevelse. 

Det ska sägas att det var inte helt lätt att ta till sig. Bitvis var det enastående vackert och intressant, men ofta var det knepigt och alltför svårt för mitt "otränade" öra. Långa partier av talad text på franska kändes ganska tröttsamt, men musiken var det inget fel på. 

            

söndag 2 februari 2020

Minnesdag för två av jazzens stora saxofonister

Två av jazzens stora saxofonister delar födelsedag idag den 2 februari.  
Sonny Stitt (2 februari 1924 - 22 juli 1982) och Stan Getz (2 februari 1927 - 6 juni 1991) 

Två saxofonister som var och en hade sin egen stil och som har påverkat många senare generationer. 

Sonny Stitt inom bebop/hardbop idiomet. Sonny Stitt som kallades "Lone Wolf" var en av de flitigaste i sin generation och medverkade på över 100 album. 

Sonny Stitt: Foto: Lee Tanner 


Stan Getz inom cool jazz och bossanova. Anses vara en av de allra bästa saxofonisterna genom tiderna. 

Stan Getz. 


Berlin 1936 - Oliver Hilmes

Den internationella bästsäljaren Berlin 1936 - Sexton dagar i augusti av Oliver Hilmes är otroligt underhållande. 

"Under de olympiska spelen i Berlin 1936 är nazisternas diktatur tillfälligt i pausläge. ”Juden verboten”-skyltarna har försvunnit, och i stället för ”Horst Wessel-lied” ljuder swingmusik. Berlin verkar vara en vanlig europeisk storstad, men i bakgrunden fortsätter nazistregimen att arbeta för att fullborda förtrycket och driva landet i krig."



Genom ett myller av olika röster får vi en både komiskt och skrämmande bild av det av nazisterna välregisserade olympiska spelen. Vad Oliver Hilmes gör är att skildra ett skeende genom ett kollage av nyhetsartiklar, dagböcker, memoarer och polisrapporter. I sexton kapitel, ett för varje tävlingsdag skildras skeendet genom många kända och okända människor. Här finns så klart flera av de ledande nazisterna Hitler, Göring och Goebbels, men också författaren Thomas Wolfe, nattklubbsägaren Leon Henri Dajou, flera olympiadens idrottsstjärnor som Jesse Owens, filmaren Leni Riefenstahl, kompositören Richard Strass, och många, många fler.              

fredag 31 januari 2020

Skivrecension - Magic Spirit Quartet

Idag släpps en efterlängtad skiva. Trots att bandet har funnits några år, och man har kunnat lyssna på dem live, så är det först nu som de släpper sin första skiva.


Magic Spirit Quartet består av den marockanska multiinstrumentalisten Majid Bekkas, den flitiga  Goran Kajfes på tumpet, Jesper Nordenström på piano/orgel och den makalöse Stefan Pasborg på trummor.

Majid Bekkas som är en av de främsta uttolkarna av gnawa-musik har tillsammans med Kajfes, Nordström, Pasborg skapat ett underbart album.

Det är storartad världsmusik, en förening av skandinavisk jazz och rytmer från Sahara. Det är ett bländande exempel på vad möten från skilda musiktraditioner kan åstadkomma.
Det är ett album som bjuder på musik som bandnamnet så kongenialt speglar, det är verkligen magiskt och transcendent. Ett album som ger mersmak och vi säkert många som ser framemot ytterligare skivor från gruppen. 

Låtar:     1. Aicha (Traditionell)
               2. Hassania (Majid Bekkas)
               3. Bania (Traditionell)
               4. Chahia Taiba (Majid Bekkas)
               5. Mrhaba (Traditionell)
               6. Annabi (Traditionell)
               7. MSQ (Bekkas, Kajfes, Nordenström, Pasborg)

Majid Bekkas, sång, guembri, oud, gitarr)
Goran Kajfes, trumpet, percussion)
Jesper Nordenström, piano, orgel, synthesizer)
Stefan Pasborg, trummor, percussion gong) 
   





söndag 12 januari 2020

Straff - Ferdinand Von Schirach

Året börjar bra, med en ny bok av Ferdinand Von Schirach.  För snart tio år sedan kom hans fantastiska böcker Brott och Skuld, som inte bara jag uppskattade mycket, utan även många av mina vänner. Något år senare kom också romanen Fallet Collini som jag skrev om här

Däremot har jag missat hans roman Tabu som kom ut 2017, vilket ska åtgärdas ganska snart.

I dagarna har det utkommit en ny bok, Straff ,en tunn liten samling med 12 noveller som jag avslutade igår.


Återigen är det en fröjd att läsa Ferdinad Von Schirach speciella koncentrerade stil, som är så direkt och drabbande. Liksom tidigare böcker handlar det om erfarenheter och kunskaper från Von Schirach år som advokat. Berättelserna undviker skickligt sentimentalitet och fördömer aldrig. Istället beskrivs skeendet i lugn och saklig stil utan psykologiserande.